Glas Javnosti

GRAD KOJI ZABRANJUJE REKLAME : Jedan proizvod ne sme da se promoviše ni pod razno

Svet
Autor: Glas javnosti

Holandski grad Haarlem biće prvi u kojem će biti zabranjeno isticanje reklama za meso na javnom mestu. Cilj je da ovim potezom doprinese smanjenju emisije gasova staklene bašte.

Haarlem se nalazi zapadno od Amsterdama i ima 160.000 stanovnika. Meso je na listi onoga što se od 2024. neće moći reklamirati na javnom mestu.

To znači da se reklame za meso, avionske letove, fosilna goriva i automobile neće moći isticati na autobusima, građevinama, emitovati preko javnih LED ekrana. Istraživanjima je utvrđeno da se globalnom proizvodnjom hrane stvara jedna trećina gasova staklene bašte, čime se doprinosi globalnom zagrevanju.

Utvrđeno je i da je proizvodnja hrane od životinjskog mesa dvostruko veći zagađivač planete nego proizvodnja hrane od biljaka.


Šume, koje apsorbuju ugljendioksid, se seku kako bi se stvorio prostor za ispašu životinja. Poljoprivredna đubriva su bogata azotom i kao takva su uzročnik zagađenja vode, vazduha, doprinose klimatskim promenama i oštećenju ozonskog omotača prenosi Telegraf Biz


Proizvođači iz industrije mesa optužili su lokalnu vlast da preteruje, govoreći građanima šta je najbolje za njih, a protivnici ovakve zabrane smatraju da se time ograničava sloboda izražavanja. 
Istraživanjem Greenpeacea je konstatovano da će i godišnja potrošnja mesa morati da se smanji na 24 kilograma po osobi ako Evropska unija želi da do 2050. bude klimatski neutralna.

Godišnja prosečna potrošnja mesa u EU trenutno iznosi 82 kilograma po osobi. Holandija je najveći izvoznik mesa u EU, piše list Guardian.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR