Glas Javnosti

GOTOV JE! ISTRAŽIVANJE PRED IZBORE U AMERICI: Podrška Bajdenu na istorijskom minimumu

Svet
Autor: Glas javnosti

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja javnog mnjenja, aktuelni američki predsednik Džozef Bajden je sa 38,7 dosto podrške najmanje popularan američki predsednik u poslednjih 70 godina, preneli su američki mediji.

Podrška Bajdenu je čak ispod nivoa podrške koju su svojevremeno imali Ričard Nikson i Džimi Karter, što ugrožava Bajdenove šanse za reizbor, prenosi Njujork post. Prema istraživanju agencije Galup, oko šest meseci pre izbora, Bajden ima slabiju poziciju nego bilo koji prethodni predsednik SAD.

Isto istraživanje pokazuje da bivši predsednik Donald Tramp, koji će se nadmetati sa Bajdenom za drugi mandat u Beloj kući, ima podršku 46,8 odsto anketiranih.


Njujorški dnevnik navodi da su i predsednici Nikson i Karter imali veću podršku od Bajdena, sa 53,7 odsto, odnosno 47,7 odsto, a da je najveću podršku u poslednjih 70 godina imao predsednik SAD Dvajt Ajzenhauer sa čak 73,2 odsto.

Rezultati Galupovih anketa o javnoj podršci američkim predsednicima, koje se sprovode od početka mandata Ajzenhauera 1952. godine, snažan su indikator uspešnosti za kanidate koji nastoje da osvoje drugi mandat u Beloj kući, navodi Njujork post. Istorijski gledano, svaki predsednik SAD u proteklih sedam decenija sa podrškom iznad 50 odsto uspevao je da osvoji drugi mandat, osim Baraka Obame koji je sa podrškom od 46 odsto šest meseci uoči izbora uspeo da pobedi 2012. godine.

Glas javnosti/Ag

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR