Glas Javnosti

GLOBALNO ZAGREVANJE NA DELU: Ove godine zabeležena najviša stopa otapanja švajcarskih glečera

Svet
Autor: Glas javnosti

Švajcarski glečeri zabeležili su najgoru stopu otapanja od početka merenja pre više od veka - izgubili su šest odsto preostalog volumena ove godine, odnosno gotovo dvostruko više od prethodnog rekorda iz 2003. godine, objavilo je nadzorno telo GLAMOS.

Otapanje je ove godine bilo toliko ekstremno da je stena, zatrpana hiljadu godina, ponovo izronila na jednom mestu, dok su pronađena tela, pa čak i olupina aviona nestalog na jednom delu Alpa pre nekoliko decenija. Drugi mali glečeri gotovo su nestali.

„Znali smo da će do ove situacije doći sa klimatskim scenarijima, barem negde u budućnosti. I shvatajući da je budućnost već ovde, upravo sada, ovo je možda bilo najviše iznenađujuće ili najšokantnije iskustvo ovog leta“, rekao je za Rojters Matijas Hus, voditelj Švajcarske mreže za praćenje glečera (GLAMOS).


Više od polovine glečera na Alpima nalazi se u Švajcarskoj, u kojoj temperature rastu otprilike dvostruko više od svetskog proseka, piše N1.

Naučnici na tom području, uključujući Husa, bili su primorani da obave hitne popravke na desetinama lokacija na Alpima, pošto je otapanje leda moglo da pomeri njihove merne stubove i ugrozi njihove podatke.

Veliki gubici ove godine, koji su iznosili oko tri kubna kilometra leda, bili su rezultat izrazito niske količine zimskog snega u kombinaciji sa toplotnim talasima.

Snežne padavine nadoknađuju led koji se otopi svakog leta i pomažu u zaštiti glečera od daljeg otapanja reflektovanjem sunčeve svetlosti natrag u atmosferu.


Ako emisije gasova staklene bašte nastave da rastu, očekuje se da će alpski glečeri izgubiti više od 80 odsto svoje sadašnje mase do 2100. godine. Mnogi će nestati bez obzira na mere koje se sada preduzimaju za smanjenje emisija, zahvaljujući globalnom otopljavanju, koje je uzrokovano prošlim emisijama, pokazuje izveštaj UN-ovog Međuvladinog panela o klimatskim promenama iz 2019. godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR