Glas Javnosti

Stvoren najveći glečer na svetu: Od Antarktika se odlomio ogroman komad leda

Vesti
Autor:

Na Antarktiku se odlomio ogroman komad ledene površine stvarajući tako najveći glečer na svetu, dugačak 170, a širok 25 kilometara, objavila je danas Evropska svemirska agencija (ESA).

Ovaj lednik uočen je na satelitskim snimcima u moru Vedel (Weddell), a pošto do sada zauizima najveću površinu od 4.320 kvadratnih kilometara naučnici su ga nazvali A-76. To je sledeći u nizu velikih glečera. Do sada je najveći lednik bio A-23A površine od približno 3.880 kvadratnih kilometara. Imena glečera se formiraju prema području gde su prvi put zabeleženi, a broj određuje njihov redosled. Ako se polomi, na kraj imena dodaje se još slova.

Foto:EnvatoElements

Ovaj novi glečerski gigant odlomio se od ledene ploče (Ledene police) koja nosi naziv legendarne američke polarne istraživačice Edit ,’Džeki’ Ron (Edith 'Jackie’ Ronne), rođene 1919. godine, koja je bila prva žena na svetu član antarktičke ekspedicije. Snimak ove pojave zabeležio je evropski satelit Sentinel-1.

Foto: Wikipedia

Razdvajanje novih lednika u tom području relativno je često i deo je prirodnih ciklusa koji nije povezan sa klimatskim promenama, izjavio je Ted Skembos (Ted Scambos), stručnjak za ledene sante sa Univerziteta u Кoloradu. Glečer A-76 che se, najverovatnije, uskoro raspasti na dva ili tri dela, objavila je britanska agencija Rojters (Routers), a preneli su i drugi svetski mediji.

Pojavu odvajanja ove nove ogromne ledene površine na Antarktiku prvi su primetili britanski naučnici, a njihovo otkriće potvrdile su i američke kolege posle pregleda pomenutih satelitskih snimaka.

Sentinel-1 se sastoji od dva satelita koja neprestano kruže oko Zemlje, bez obzira na vremenske prilike, a ne ometa ih ni svetlost ili tama, čime se omogućeno ceelogodišnje  nadgledanje udaljenih područja poput Antarktika.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP