Glas Javnosti

Gde zapravo na kraju završi silna američka pomoć Ukrajini, od 61 milijarde dolara

Svet
Autor: Glas javnosti

Dodatna pomoć Ukrajini od blizu 61 milijarede dolara završiće u vojno-industrijskom kompleksu, pre svega Amerike, a nešto od naoružanja će stići u Ukrajinu. U vojnom smislu to neće predstavljati nikakvu razliku na samom bojnom polju, kaže analitičar Branko Pavlović.

Predstavnički dom američkog Kongresa, u kojem prevlast imaju republikanci usvojio je nacrt zakona o dodatnoj pomoći Ukrajini od skoro 61 milijarde dolara.

Ta dodatna vojna pomoć više služi za unutrašnje političke stvari u Sjedinjenim Američkim Državama, smatra Pavlović.

„Jedne su finansijske, da oni koji pljačkaju građane SAD nastave da ih pljačkaju, a oni su povezani sa tom obaveštajno-finansijskom vojno-industrijskom strukturom. Drugo je da se pokaže kako Amerika čvrsto stoji iza svoje politike nadmoći u svetu koja realno na terenu više ne postoji. Ako bi se iole ozbiljnije sagledale stvari onda bi se videlo da Amerika trpi u diplomatskom smislu poraz za porazom, od glasanja u Ujedinjenim nacijama do gubljenja uticaja širom sveta kod onih država koje su joj inače bile naklonjene. Tako da je to uglavnom vezano za njihove unutrašnje potrebe, a Ukrajina je otišla stranputicom i nikakva joj pomoć sa strane ne može biti oslonac da se izvuče iz te stranputice.“

Jedino totalna promena politike i uspostavljanje dobrih odnosa sa Ruskom Federacijom mogu nešto bitno promeniti u Ukrajini, dodaje Pavlović.

Predstavnički dom je na vanrednoj sednici razmatrao niz nacrta zakona, uključujući i one o dodatnoj pomoći Ukrajini, podršci Izraelu i Tajvanu, kao i jačanju sankcija Rusiji i Iranu.

Donji dom američkog Kongresa je prošle srede, umesto da kao Senat podrži zahtev Bele kuće na paket pomoći od ukupno 95 milijardi dolara, objavio tri odvojena nacrta – pomoći Izraelu, Ukrajini i saveznicima u Indo-pacifičkom regionu.
Razbijanje paketa pomoći od 95 milijardi dolara na tri dela, Pavlović objašnjava namerom da uvuku Izrael u tu priču, jer je jedino preko te poluge moguće davati dodatnu pomoć za Ukrajinu.

„Stvari se pogoršavaju za Izrael jer gubi na svim frontovima. Suštinski je u vrlo velikom problemu protiv Hamasa i direktno nije ništa uradio, a naneo je sebi štetu u sukobu sa Hezbolahom jer se sad pokazalo da Iran može uspešno da gađa najzaštićenije tačke koje postoje u Izraelu svojim raketnim sistemima. U tom smislu je pritisak u Americi da se mora odobriti pomoć, a ona je povezana sa ukupnim paketom pomoći i Ukrajini i to je bio pritisak pod kojim su republikanci ipak rekli: Ajde, neka u ovom trenutku to ide. Sigurno je bilo i ogromnog ličnog lobiranja od kongresmena do kongresmena da bi se na kraju ipak došlo do većine koja je potrebna.“

Tako da je vezivanje pomoći za Izrael u stvari poluga preko koje se cela stvar progurala, a kako se Izraelu stvari pogoršavaju onda je to omekšalo stav republikanaca i pomoć je prošla, ocenjuje Pavlović.


Prema njegovim rečima, pitanje vojne pomoći Izraelu, Ukrajini i Tajvanu apsolutno je nebitno za odlučivanje građana na predstojećim predsedničkim izborima u SAD.

„To je potpuno igra krupnog kapitala, nema nikakve veze sa izborima i neće se nijedan birač opredeljivati za ovog ili onog kandidata zavisno od toga da li je ili nije ova pomoć usvojena“, zaključio je Pavlović.

Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR