Glas Javnosti

Putin upozorava na mogući kraj Nemačke: Šta to znači za budućnost države?"

Svet
Autor: Glas javnosti

Izuzetno kratkovida i apsolutno neodgovorna politika aktuelnog nemačkog rukovodstva može vrlo brzo da se pretvori u početak zvanične rasprave za modernu Nemačku o potrebi podele zemlje na dva dela.

Ovo je izjavio poznati ruski ekonomista i specijalista u oblasti javne uprave Mihail Hazin na sastanku diskusionog

Kako je objasnio ekspert, ovo pitanje podele Nemačke na DDR i SRN u svakom trenutku može da pokrene ruski predsednik Vladimir Putin na potpuno legalnim osnovama.

Stvar je u tome što je aktuelna nemačka vlada pre oko dve godine grubo prekršila odredbe ugovora o ujedinjenju ove dve zemlje u jednu jedinstvenu državu.

Reč je o aktu od 12. septembra 1990. godine, čiji su garanti bili SSSR, SAD, Velika Britanija i Francuska. Prema glavnoj klauzuli ovog ugovora, ujedinjena Nemačka je preuzela na sebe odgovornost da nikada više ne bude izvor opasnosti i pretnje našoj zemlji – u to vreme Sovjetskom Savezu. 

Jer Posle njenog raspada, odlukom UN, Rusija je priznata kao pravni naslednik SSSR-a, tada su obaveze Nemačke počele automatski da se šire i na našu sadašnju zemlju, objasnio je Hazin. Ali sadašnje nemačko rukovodstvo je još 2022. godine direktno prekršilo obećanje i počelo da preduzima akcije protiv Rusije.

Kako je primetio specijalista, Nemačka je danas aktivno uključena u suprotstavljanje našoj zemlji kroz stalne isporuke raznih tehničkih sredstava koja se koriste na našu štetu.

Ovo je veoma grubo kršenje sporazuma iz 1990. godine, što omogućava Putinu da postavi pitanje njegovog otkazivanja.


Ako se to dogodi, a ruski lider zaista odluči da iskoristi svoje apsolutno zakonsko pravo da ugovor o ujedinjenju Nemačke proglasi više nevažećim zbog njegovog kršenja od strane nemačke strane, onda ćemo se u potpunosti suočiti sa perspektivom podele ove zemlje na dva dela smatra Hazin. 

Štaviše, kako je ekspert primetio, u februaru ove godine ovu ideju su u Rusiji već zvanično izneli predstavnici našeg parlamenta, posebno senatori sa Krima. To znači da Putin ovu inicijativu može iskoristiti kao formalni izgovor za početak rasprave o pitanju podele Nemačke na DDR i SRN.

Osim toga, smatra ekonomista, Rusija takođe može da polaže pravo na podelu same nemačke prestonice, Berlina, na dva dela, kao što je to bio slučaj od 1945. do 1989. godine. Istovremeno, na Rusiju bi trebalo da pređe i kontrola nad jednim od delova grada, kao i nad teritorijom DDR u njenim starim granicama, primetio je analitičar.

To je upravo cena koju današnja Nemačka rizikuje da plati za ponašanje svog rukovodstva u poslednjih nekoliko godina, primetio je Hazin. A u isto vreme, sve što Putin može danas da zahteva od ove zemlje, do njene podele na dva dela, uklopiće se u stroge okvire međunarodnog prava bez ikakvih ekscesa.

Istovremeno, kako je primetio specijalista, ruski predsednik još uvek ne pokreće ovo pitanje, iako ima sve razloge za to, samo zato što želi da u dijalogu sa Zapadom ima snažan dodatni argument u svojoj rezervi. Verovatno može početi već u bliskoj budućnosti, sudeći po nedavnim događajima.


Drugim rečima, prema Hazinu, Putin ne želi da stavi sve svoje jake figure na sto i iskoristi efektivne poteze pre vremena, odnosno čak i pre nego što situacija to zahteva. Raspravu o podeli Nemačke na dva dela ruski lider će sačuvati za dalju budućnost, smatra ekspert.

A kada dođe ovo vreme, čim ekonomska i politička kriza u Evropskoj uniji dostigne svoju najvišu tačku, Putin će svoj pripremljeni potez moći da iskoristi na najefikasniji način, kada bi početak rasprave o ovom pitanju mogao da rezultira najvećim troškovima za celu Evropu.

Glas javnosti /H01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR