Glas Javnosti

GARDIJAN: Rusi uspešno zaustavljaju ukrajinske dronove

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajina mora da pronađe zamenu za dronove koje trenutno koristi, jer Rusi sve bolje i uspešnije zaustavljaju trenutne modele.

Ukrajinski vojni odredi zaduženi za upravljanje dronovima su sveprisutni u ratnoj zoni Bahmuta. Bez njih, napori Ukrajinaca da odbrani grad bili bi mnogo teži, možda i nemogući, piše Gardijan.

Međutim, trojica operatera bespilotnih letelica koja su raspoređena u Bahmutu navode kako problem predstavlja činjenica da se Rusi sve uspešnije suprotstavljaju modelima dronova koje Ukrajinci najčešće koriste, onima kineskog proizvođača DJI.

„Oni su vešti i proizvode te posebne sisteme za ometanje. Zapravo, verujem da za tri, četiri meseca DJI neće biti upotrebljiv, rekao je 31-godišnji stručnjak za dronove Jaroslav.


Ukrajinska vojska zbog toga hitno traži zamenu za dronove. Jaroslav i Maksim, obojica iz Harkova, upoznali su se na stepenicama kancelarije za regrutaciju u danima nakon početka rata.

Ni jedan nije imao nikakvog vojnog iskustva, ali nakon što su svoje porodici preselili na sigurno zapadnije u zemlju, njih dvojica su primljena u ukrajinsku 63. brigadu, koja je leti delovala oko Mikolajeva na jugu, pre nego što su prebačeni u ratnu zonu oko Bahmuta u decembru i januaru.

Malo je reći da je posao u Bahmutu, poprištu najžešćih borbi u ratu, intenzivan. Maksim je opisao kako je izgledao sedmosatni ruski napad tokom kojeg su napadači dolazili "u talasima", pri čemu je ukrajinska vojska koristila informacije dobijene nadzorom iz vazduha kako bi ih zaustavila.

Zastrašujuće je i dehumanizujuće gledati nasilje i bacati bombe dole.

„Kad gledate filmove, mislite da sigurno nešto osećate kada ubijate ljude. Ali u ratu nema emocija, samo radiš ono što treba, kaže Jaroslav. Ipak, obojica potvrđuju kako im nije bio dovoljan tronedeljni odmor od rata.

Kompanija DJI zabranila da se njihovi dronovi koriste u ukrajinskom ratu.

Od operatera bespilotnih letelica traži se da sprovode izviđanje, nadziru neprijateljske napade ili traže ciljeve veće vrednosti kao što su artiljerijska oružja.

„Imate samo nekoliko minuta da ih uhvatite i uništite, objašnjava Jaroslav. Oni takođe pomažu ukrajinskim artiljercima da precizno utvrde cilj, a povremeno koriste i naoružane dronove ako je potrebno.


Stotine ratnih videa snimljenih iz vazduha pokazuju vojnu sposobnost dronova. Obe strane koriste takve snimke za propagandu, a u ukrajinskoj vojsci je uobičajeno da brigade ili bataljoni imaju stručnjaka koji pomaže u proizvodnji takvog sadržaja.

Iako je kompanija DJI pre gotovo godinu dana zabranila da se njeni dronovi koriste u Ukrajini i Rusiji jer se „gnuša bilo kakve upotrebe dronova za nanošenje štete”, u praksi velik broj dronova navedene kompanije kupuju donatori iz Evrope i SAD-a. Zatim ih šalju ukrajinskoj vojsci koja ih koristi za izviđanje, ali ih i modifikuje za nošenje granata.

Operateri dronova zbog toga što ruske tehnike elektroničkog ratovanja smanjuju njihov domet. Odredi za bespilotne letelice na prvoj liniji mogu da pokrivaju samo nekoliko stotina metara, dok je pre njihov efektivni domet bio 10 ili 20 puta veći.

„U Mikolajevu smo imali 15 kilometara da pokrijemo, a u Bahmutu samo 500 metara, a čak i tih 500 metara bilo je teško pokriti s dva drona - naglasio je Jaroslav. Dodaje kako je na južnom frontu u jesen bilo moguće preći 6 km iza linije fronta, dok u Bahmutu uspevaju da se probiju maksimalno 1 km iza linije fronta.

Borbeni gubici su takođe znatni, a poseban problem predstavlja i prijateljska vatra, budući da nervozna pešadija na zemlji zna da prisutnost drona koji lebdi na trenutak iznad može biti uvod u precizno nadolazeću artiljeriju. Ponekad dron ne izdrži ni dan, ponekad se može sačuvati i nekoliko meseci.

Operateri se smatraju ključnim metama. Maksim ima šrapnel u desnoj ruci od granate koja je pala blizu njega dok je bio na dužnosti. 38-godišnji Jevgen, još jedan operater koji je bio raspoređen u Bahmutu tokom tri zimska meseca, veruje da su dani DJI dronova na prvoj liniji odbrojani.


„Iskreno govoreći, za mene “maviks” već počinju da umiru. U decembru smo mogli da letimo 3 kilometara, tako da nismo radili s prve linije. Sada momci kažu da ne mogu da lete više od 500 metara - istakao je. Jevgen, koji je bio računarski programer pre rata, zbog toga je napustio prvu liniju kako bi pomogao u razvoju novih vrsta bespilotnih letelica.

Učestvuje u testiranju bespilotne letelice velikog dometa “windhover” s ukrajinskom vojskom. Radi se o jednom od mnogih projekata razvoja bespilotnih letelica koji se odvijaju širom zemlje. Jevgen predviđa da će zamena za DJI dronove biti kombinacija izviđačkih bespilotnih letelica većeg dometa, ali skupljih s fiksnim krilima, te kamikaza dronova, laganih jurišnih letelica velike brzine s pričvršćenim bombama, piše Gardijan.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR