Glas Javnosti

FRANCUSKA U STRAHU: Po gradu se šetaju naoružani vojnici sa puškama, preduzete ozbiljne mere bezbednosti

Svet
Autor: Glas javnosti

Premijer Gabrijel Atal rekao je u postu na Iks da je odluka, koja dolazi mesecima pre nego što Pariz bude domaćin Olimpijskih igara ,doneta „u svetlu preuzimanja odgovornosti Islamske države za napad i pretnji koje opterećuju našu zemlju”.

Saopštenje je usledilo pošto je predsednik Emanuel Makron održao hitan bezbednosni sastanak izazvan napadom u petak u moskovskom predgrađu u kojem je poginulo najmanje 137 ljudi, prema ruskim istražiteljima.

Francuski sistem upozoravanja na terorizam ima tri nivoa, a najviši nivo se aktivira nakon napada u Francuskoj ili u inostranstvu ili kada se smatra da je pretnja neminovna.

Omogućava izuzetne mere bezbednosti kao što su pojačane patrole oružanih snaga na javnim mestima kao što su železničke stanice, aerodromi i verski objekti.

Francuska je više puta bila pogođena smrtonosnim napadima džihadista, uključujući masakr u koncertnoj dvorani Bataclan 2015. u kojem su ekstremisti otvarali vatru na posetioce koncerta i satima držali taoce.


Zemlja je već bila u stanju visoke bezbednosne pripravnosti uoči Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu ove godine, za koje se očekuje da će privući milione posetilaca u zemlju.

Bezbednosna zabrinutost je naročito velika zbog izuzetne ceremonije otvaranja 26. jula, koja će uključivati vožnju čamaca duž reke Sene i ogromne mase ljudi koji će posmatrati sa nasipa.

Grupa od pet terorista, podsetimo, upala je u petak oko 20 sati po moskovskom vremenu u koncertnu dvoranu na severozapadu Moskve.

Glas javnosti/France24

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR