Glas Javnosti

FINSKA SE SPREMA ZA NATO ALI PUTIN IMA LOŠU VEST: Finskom predsedniku stiglo upozorenje iz KREMLJA

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je danas finskog predsednika Saulija Ninista da bi nastavak planova Finske za podnošenje zahteva za članstvo u NATO mogao negativno uticati na odnos izmedju te dve države.

Zvanično Putino saopštenje o finskom planu da uđe u NATO poslato danas iz Kremlja.

Kako se navodi u saopštenju, Putin je naglasio da plan Finske da odustane od svoje "tradicionalne politike vojne neutralnosti" bi bila greška jer, smatra, ne postoji nikakva pretnja po finsku bezbednost.

- Ovakva promena spoljne politike zemlje mogla bi negativno da utiče na rusko-finske odnose, koji su se godinama gradili u duhu dobrosusedstva i partnerstva i bili na obostranu korist - rekao je on.

Finski predsednik Ninisito je ranije razgovarao sa Putinom o vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini kada mu je Vladimir Putin objasnio da su pregovori zaustavljeni jer Ukrajina nije bila zainteresovana za daljnji dijalog. 
Ninisto je ranije telefonom rekao Putinu da će ta vojno nesvrstana nordijska zemlja, koja ima složenu istoriju sa svojim susedom, u narednim danima "odlučiti da podnese zahtev za članstvo u NATO".

Ninisto i premijerka Sana Marin u četvrtak su zajedno podržali kandidaturu Finske za NATO i preporučili da ta zemlja "mora bez odlaganja da podnese zahtev za članstvo u NATO" kako bi garantovala bezbednost tokom vojnih manevara Rusije u Ukrajini.

Zvanično saopštenje Ninista i Marina o nameri Finske da podnese zahtev za članstvo u NATO-u očekuje se sutra.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR