Glas Javnosti

Finska optužuje Rusiju da namerno gomila migrante na njenim graničnim prelazima

Svet
Autor: Glas javnosti

Finska je u utorak optužila Rusiju da namerno šalje izbeglice na njene granične prelaze i napomenula je da će preduzeti neophodne mere da spreči masovni priliv migranata i zaštiti svoju nacionalnu bezbednost.

Premijer Peteri Orpo rekao je na konferenciji za novinare da je Rusija promenila svoju praksu dozvoljavajući izbeglicama pristup granici bez potrebnih putnih isprava.


Iako je još uvek mali broj dolazaka iz Rusije ove nedelje je skočio, prema podacima finske granične straže. Oko 60 tražilaca azila došlo je preko Rusije od ponedeljka, saopštile su vlasti.



Finska je prošle godine usvojila zakon koji dozvoljava njenom graničnom organu da prestane da prima zahteve za azil na određenim prelazima u slučaju da nordijska nacija postane meta masovne imigracije koju je organizovala druga država.


Članica NATO-a Finska deli granicu od 1.340 km sa Rusijom koja takođe služi kao spoljna granica Evropske unije.



Finsko ministarstvo unutrašnjih poslova pripremiće predlog koji bi mogao da dozvoli zvaničnicima da ograniče granični saobraćaj ili da zatvore neke prelaze, rekla je ranije ministarka unutrašnjih poslova Mari Rantanen.


Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB), koja je zadužena za bezbednost ruskih granica, nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

„Ne radi se o broju tražilaca azila, već o nacionalnoj bezbednosti Finske i promeni u aktivnostima Rusije“, rekla je ministarka finansija Rika Pura u objavi na X društvenoj platformi, bivšem Tviter.


Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR