Glas Javnosti

Italija gradi prihvatne centre za migrante u Albaniji?

Svet
Autor: Glas javnosti

Plan Italije da u Albaniji uspostavi prihvatne centre za migrante koji stižu morem mogao bi da posluži kao model za sporazume između EU i zemalja koje nisu članice evropskog bloka, rekao je premijerka Đorđa Meloni.

Jučerašnji sporazum Italije i Albanije prvi je primer da država koja nije članica EU prihvata migrante na račun zemlje članice EU i svojevrsni je odraz kontroverznog pokušaja britanske vlade da pošalje hiljade azilanata u Ruandu.


Sporazum koji je Meloni sklopio sa albanskim kolegom Edijem Ramom ima za cilj smanjenje broja migranata u Italiji.


Do sada je ove godine u Italiju morskim putem stiglo čak 145.000 migranata, što je povećanje od 65 odsto u odnosu na 88.000 u istom periodu prošle godine. Verujem da bi ovaj sporazum mogao da postane model saradnje između EU i nečlanica Unije u upravljanju migracionim tokovima. Mislim da ovaj sporazum predstavlja hrabar evropski duh“, rekao je Meloni.


Ona je dodala da je Evropska komisija upoznata sa tim planom i da nema primedbi na tu inicijativu. Meloni je rekla da će albanski centri u početku primiti oko 3.000 ljudi kada budu otvoreni u proleće 2024. Ona je dodala da se italijanska vlada nada da će u tom trenutku povećati njihov kapacitet za obradu zahteva 36.000 migranata godišnje.

Melonijeva desničarska partija, Braća Italije, dugo je tražila da se takvi objekti uspostave van Evropske unije, predlažući, na primer, severnu Afriku, ali nijedna zemlja iz tog regiona na to nije pristala.


Glas javnosti/I0H1

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR