Glas Javnosti

FINSKA ĆE POTPISATI ODBRAMBENI PAKT SA SAD-OM: Američka vojska stiže kao pomoć nordijskoj naciji

Svet
Autor: Glas javnosti

Finska će u ponedeljak, 18. decembra, potpisati sporazum o saradnji u oblasti odbrane sa Sjedinjenim Državama koji će doneti američke vojnike i vojni materijal kao pomoć u odbrani nordijske nacije, saopštila je u četvrtak finska vlada.

Nordijski sused Rusije, Finska, postala je najnovija članica vojnog saveza NATO-a ranije ove godine kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu 2022.


Sporazum sa Sjedinjenim Državama ima za cilj da omogući brz vojni pristup i pomoć Finskoj u slučaju sukoba, rekli su zvaničnici uoči saopštenja.

„Činjenica da neće biti potrebe da se o svemu dogovaramo posebno, olakšava organizovanje mirovnih operacija, ali pre svega može biti od vitalnog značaja u krizi“, rekla je novinarima finska ministarka spoljnih poslova Elina Valtonen.


U njemu se navodi 15 objekata i područja u Finskoj kojima će američka vojska imati nesmetan pristup i gde takođe može da skladišti vojnu opremu i municiju, rekli su zvaničnici.

Susedna Švedska, koja je takođe zatražila da se pridruži NATO-u, ali je ostala na čekanju zbog otpora postojećih članica Turske i Mađarske, prošle nedelje je potpisala sličan sporazum sa SAD, dajući joj pristup u 17 oblasti, uključujući četiri vazdušne baze, jednu luku i pet vojnih logora.


Postojeća nordijska članica NATO-a Norveška dala je američkoj vojsci pristup četiri oblasti na svojoj teritoriji, pokazao je njen sopstveni Sporazum o saradnji u oblasti odbrane.

Finska neće dozvoliti skladištenje ili transport nuklearnog i biološkog oružja ili protivpešadijskih mina na svojoj teritoriji, u skladu sa međunarodnim sporazumima o neširenju na koje se ranije obavezala, rekli su zvaničnici.


Američka vojska može imati stalno prisustvo i redovne vežbe u Finskoj, ali ne postoje planovi za stalne baze, rekli su oni.

Sporazum će biti potpisan u Vašingtonu u ponedeljak, pre zvanične ratifikacije od strane zakonodavaca obe zemlje.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR