Glas Javnosti

Evropsko istraživanje pokazalo: Rusija će pobediti u ratu s Ukrajinom

Svet
Autor: Glas javnosti

Geopolitički savezi ne uklapaju se više u okvir "Zapad protiv svih ostalih", pokazalo je istraživanje sprovedeno u 21 zemlji sveta.

Mnogi smatraju da je Zapad u opadanju, većina želi da Kina igra aktivniju ulogu u njihovim ekonomijama, veruje da će Rusija pobediti u sukobu s Ukrajinom, dok su mnogi van Evrope mišljenja da Evropska unija neće potrajati narednih 20 godina, navodi "Gardijan" rezultate istraživanja koje je obavljeno za potrebe Evropskog saveta za spoljne poslove i Univerziteta Oksford. 

Autori istraživanja navode da politički lideri u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama i dalje gledaju svet 21. veka kroz vizuru bipolarnog rivaliteta dva različita ideološka i politička sistema, ali istraživanje pokazuje da većina ljudi na Zapadu, a naročito van njega, ne vidi stvari tako.


Prema rezultatima do kojih se došlo, Evropa i SAD i dalje se doživljavaju kao "atraktivniji i sa boljim vrednostima" od Kine i Rusije, ali to nije slučaj kada su u pitanju politička udruživanja gde se svet radije doživljava kao mesto na kom države sklapaju međusobna partnerstva po različitim pitanjima, nego sklapaju savezništva jedne protiv drugih.   

Svet se menja i to ne na način koji ide na ruku Evropi, kaže Ivan Krastev iz Evropskog saveta za spoljne poslove.

"Svaki pristup izradi strategije mora da započne analizom sveta kakav jeste, a ne kakav bismo mi voleli da bude. Srednje sile poput Turske, Indije, Brazila i Južne Afrike sada se uspostavljaju na svetskoj sceni i EU treba da obrati pažnju na to", kaže Krastev. 

Njegov kolega Mark Lenard napominje da su podaci prikupljeni tokom istraživanja iz SAD, Kine, Rusije, Indonezije, Južne Koreje i 11 članica EU pokazali da evropski blok mora da shvati "nova pravila a la kart igre poštujući međunarodne odnose i tražeći nove partnere u ključnim pitanjima".

Istraživanje pokazuje da u zemljama koje se svrstavaju uz Zapad postoji tendencija da se veruje da je Zapad u opadanju sa 47 odsto ispitanika u SAD i 40 odsto u Južnoj Koreji koji su pesimistični za budućnost svoje zemlje. S druge strane, 86 odsto u Indiji, 74 odsto u Indoneziji i 69 odsto u Kini su u tom smislu optimistični.

Kako se navodi, Zapad je i dalje ostao globalno atraktivan: većina ispitanika u Južnoj Koreji (75 odsto), Turskoj (71 odsto), Brazilu (68 odsto) i Južnoj Africi (65 odsto) reklo je da bi voleli da žive u Evropi ili SAD. Takođe, kada je u pitanju geopolitičko vođstvo, većina u Južnoj Koreji (82 odsto), Indiji (80 odsto), Brazilu (66 odsto), Južnoj Africi (54 odsto) i Turskoj (51 odsto), radije bi se priklonila zapadnom bloku nego Kini i njenim saveznicima.

Međutim, upitani da li su im, kada je u pitanju trgovina, bliži SAD ili Kini, većina u Rusiji (74 odsto), Saudijskoj Arabiji (60 odsto), Južnoj Africi (60 odsto), Indoneziji (53 odsto), Turskoj (50 odsto) izabrala je Kinu, dok su jedino Indija (65 odsto) i Brazil (50 odsto) izabrali SAD.

Izvan Zapada, na sukob u Ukrajini gleda se kao na proksi rat SAD i Rusije, a najveći broj učesnika istraživanja u Rusiji (63 odsto), Kini (57 odsto), Saudijskoj Arabiji (54 odsto) i Turskoj (51 odsto) veruje da su SAD u ratu s Rusijom. Takvo uverenje ima svega 36 odsto ispitanika iz zemalja EU i 20 odsto iz SAD.


Da će Rusija pobediti u sukobu s Ukrajinom većina ne veruje samo u EU gde takav stav ima 46 odsto ispitanika, dok čak i u SAD 52 odsto Amerikanaca smatra da će Rusija pobediti. U rusku pobedu veruje ogromna većina u samoj Rusiji (86 odsto), Kini (74 odsto), Indiji (63 odsto), Indoneziji (60 odsto), Južnoj Africi (59 odsto) i Turskoj (55 odsto).

Van Evrope, 41 odsto ispitanika smatra da će se EU u narednih 20 godina raspasti, a to je većinsko mišljenje u Kini (67 odsto), Saudijskoj Arabiji (62 odsto) i Rusiji (54 odsto). 

Većina širom sveta, kako se dodaje, veruje da će SAD u narednih 20 godina prestati da budu demokratija. 




Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR