Glas Javnosti

Izraelskom premijeru smetaju pozivi na uzdržanost

Svet
Autor: Glas javnosti

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kritikovao je danas kanadskog kolegu Džastina Trudoa, koji je prethodno apelovao na Izrael da pokaže “maksimalnu uzdržanost” tokom svojih vojnih operacija u Gazi.

Trudo je izjavio da svet prisustvuje užasnim događajima, u koje spadaju “ubistva žena, deca, beba”.

“Ovo mora da stane. Ljudska tragedija koja se dešava u Gazi para srce, posebno patnja koju vidimo unutar i oko bolnice Al Šifa. Bio sam dovoljno jasan da cena pravde ne sme biti kontinuirana patnja svih palestinskih civilla”, rekao je Trudo, prenosi CNN.

On je dodao da “čak i u ratovima postoje pravila, svaki nedužan život je vredan, bilo da je izraelski ili palestinski”, apelujući na vladu Izraela da pokaže maksimalnu uzdržanost.

U primedbama, Trudo je potvrdio da Hamas koristi Palestince kao ljudski štit, a pritom je i zatražio momentalno puštanje svih talaca, bez ikakvih uslova, ukazujući da je Hamas rekao da će počiniti užasne zločine kao 7. oktobra, prilikom smrtonosnog napada na jug Izraela kada je ubijeno 1.400 ljudi, a oteto oko 240.


Nakon toga oglasio se Netanjahu na platformi X (Tviter), rekavši da Hamas treba kriviti za užasne događaje o kojima je pričao Trudo, a ne Izrael.

“Nije Izrael taj koji namerno cilja civile, već Hamas, koji je sekao glave, palio i masakrirao civile, u najstrašnijim zločinima nad Jevrejima još od Holokausta”, naveo je Netanjahu.

On je dodao da “dok Izrael čini sve da ne naudi civilima, Hamas radi sve da im naškodi”.

“Izrael pruža civilima u Gazi humanitarne koridore i bezbedne zone, a Hamas ih sprečava da odu sa nišana. Hamas treba smatrati odgovornim za dvostruki ratni zločin – gađanje civila, dok se istovremeno krije iza civila. Civilizacijske snage moraju da podrže Izrael da porazi varvarstvo”, istakao je Netanjahu.

Glas javnosti/V05S 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR