Glas Javnosti

Evropska centralna banka po prvi put posle 15 meseci nije podigla kamatne stope

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropska centralna banka odlučila je da, prvi put posle 15 meseci, ne podiže referentnu kamatnu stopu, jer je zaključeno da najbrži ciklus podizanja kamata u njenoj istoriji sve više negativno utiče na ekonomiju.

Takva odluka je bila očekivana, nakon što je predsednica ECB Kristin Lagard nagovestila pauzu posle prošlomesečnog povećanja kamatnih stopa. Od tada su i ekonomska aktivnost i inflacija nastavili da usporavaju.


Današnja odluka znači da ključna, referentna kamatna stopa na depozite ostaje na rekordna četiri procenta, sa glavnim kamatnim stopama za refinansiranje i marginalnim kamatnim stopama od 4,50, odnosno 4,75 procenta.

Prema saopštenju ECB, i dalje se očekuje da će inflacija još dugo ostati previsoka, a domaći pritisci na cene snažni, ali u isto vreme inflacija je u septembru značajno opala.


Centralna banka je navela da je ostavila otvorena vrata za dalje povećanje kamatnih stopa, rekavši da će „obezbediti da njene referentne stope budu postavljene na dovoljno restriktivnim nivoima onoliko dugo koliko bude potrebno“.

Većina analitičara, međutim, misli da su kamatne stope dostigle vrhunac i već spekulišu o vremenu prvog smanjenja.


Prema nedavnom istraživanju Rojtersa, većina ekonomista sada očekuje da će se to desiti do trećeg kvartala sledeće godine, uz pad kamatne stope na 3,5 odsto do kraja septembra.

Godišnja inflacija je u septembru smanjena na 4,3, sa maksimuma od 10,6 odsto pre godinu dana, ali ostaje više nego dvostruko veća od cilja ECB od dva odsto.

U međuvremenu, podaci sugerišu da je privreda evrozone verovatno pala u trećem ovogodišnjem kvartalu.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR