Glas Javnosti

Evropska centralna banka podigla kamatnu stopu: Najviši nivo od 2008. godine

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropska centralna banka (ECB) podigla je referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 4,0 odsto. Referenta kamatna stopa je sada najviša od 2008. godine i tadašnje velike finasijske krize.

Kamatna stopa na depozite je pogidnuta na 3,5 odsto, što je najviše u poslednje 22 godine.

"Inflacija pada, ali prema prognozama će predugo ostati na visokom nivou. Upravni savet ECB-a je odlučan u nameri da blagovremeno suzbije inflaciju na dva odsto. Zbog toga je danas podigao tri ključne kamatne stope za 25 baznih poena", navodi se u saopšetenju na sajtu ECB.

Evropska centralna banka je podigla referentnu kamatnu stopu osmi put zaredom, a u poslednjih godinu dana je ona porasla za čak 375 baznih poena.

Prethodno je ECB 4. maja podigla referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 3,75 odsto. Kamatna stopa na depozite je tada podignuta na 3,25 odsto.

Ta odluka, koja je u skladu sa prethodnim tržišnim očekivanjima, stupila je na snagu 10. maja. U majskom saopštenju se nagovestilo da će buduće odluke ECB biti vođene ciljem da se inflacija u evrozoni suzbije na dva odsto.

U tri prethodna uzastopna meseca, apirlu, martu i februaru, ECB je podizala referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, a u maju je bilo sedmo povećanje kamatne stope zaredom.

ECB je od jula podigla referentnu kamatnu stopu za rekordnih 350 baznih poena da bi obuzdala inflaciju, a ovo će biti sedmo povećanje zaredom, preneo je ranije Rojters.

Direktorka Evropske centralne banke Kristin Lagard izjavila je 5. juna da su pritisci na cene "snažni" i istakla da će ECB podići kamatne stope dovoljno da smanji inflaciju i da će ih zadržati "koliko god bude potrebno".

"Naše buduće odluke će osigurati da referentne kamatne stope budu dovedene na nivoe koji su dovoljno restriktivni da bi se postigao blagovremeni povratak inflacije na naš srednjoročni cilj od dva odsto. Kamate će se zadržati na tim nivoima onoliko dugo koliko je potrebno", rekla je tada Lagard.

Lagard je tada istakla da inflacija predstavlja najveći teret za obične ljude, posebno one koji imaju niska primanja i veći deo svojih prihoda troše na hranu i energiju.

Visoka inflacija, posebno u segmentu hrane i energije, usporila je evropsku ekonomiju jer su potrošači prinuđeni da izdvajaju više novca za potrepštine, a ostaje im manje da troše na druge stvari.

AP je tada preneo da je inflacija u maju opala za skoro pun procentni poen, na 6,1 odsto.

Lagardova je priznala da više kamatne stope povećavaju troškove zaduživanja i smanjuju obim bankarskih kredita.

ECB je povećavala kamatne stope najbržim tempom u svojoj istoriji od jula 2022. godine, nakon što je inflacija dostigla rekordne visine.

Glas javnosti/T01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR