Glas Javnosti

Evropa je na prekretnici

Svet
Autor: Glas javnosti

U tekstu koji objavljuje "Politiko", predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelar Nemačke Olaf Šolc izneli su, kako kažu, agendu koja će predstavljati suštinu sledećeg mandata u Evropskoj uniji.

EU je u poslednjih pet godina stajala pred brojnim izazovima, počev od pandemije, preko ukrajinskog konflikta, do sve većih geopolitičkih promena, ali jedno je jasno: Evropa je na prekretnici.

Ne možemo uzeti zdravo za gotovo temelje na kojima smo ranije gradili evropski način života i našu ulogu u svetu, konstatuju Makron i Šolc. Evropa je smrtna, a mi moramo odgovoriti na izazove.

Jačanje evropske globalne konkurentnosti, uz istovremeno postizanje uspeha zelenog dogovora i digitalne tranzicije predstavlja pravi odgovor na izazove pred kojim se nalazi EU.

Evropa mora da napreduje kao snažan industrijski i tehnološki svetski lider, kao i da postane prvi klimatski neutralan kontinent. Potencijal zelene i digitalne tranzicije treba da iskoristimo za razvoj tržišta i industrije.


Da bi ispunila ove ambicije, tvrde Šolc i Makron, EU je potrebno više inovacija, više jedinstvenog tržišta, više investicija i manje birokratije.

Kako tvrde Šolc i Makron, dve zemlje će se zalagati za jačanje suvereniteta EU. EU mora omogućiti uvođenje ključnih tehnologija sutrašnjice, kao što su veštačka inteligencija, kvantne tehnologije, svemirske tehnologije, uvođenje mreža 5G i 6G, biotehnologija, "net ziro" tehnologije. Evropljani, dodaju Makron i Šolc, moraju u potpunosti iskoristiti postojeće instrumente EU i moraju da modernizuju pravila konkurencije.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR