Glas Javnosti

Dobitnica Nobelove nagrade za mir ocrnila Maska i Zakerberga: Oni su "najveći diktatori"

Svet
Autor: Glas javnosti

Resa je predložila dva načina za smanjenje kontrole koju tehnološke kompanije imaju nad nama

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, Marija Resa, nazvala je direktore društvenih mreža, poput Marka Zakerberga i Ilona Maska, najvećim diktatorima. Resa, koja je 2021. godine dobila nagradu za odbranu medijskih sloboda, istakla je da su ovi tehnološki lideri mnogo veći diktatori nego bivši predsednik Filipina, Rodrigo Duterte.

Govoreći na jednom književnom festivalu, Resa je naglasila da Zakerberg i Mask pokazuju da su ljudi širom sveta, bez obzira na kulturu, jezik ili geografiju, sličniji nego što mislimo jer smo svi na isti način manipulisani. Društvene mreže imaju moć da "promene način na koji se osećamo", što zauzvrat "menja način na koji vidimo svet i način na koji delujemo".

Resa je takođe istakla da su online debate o identitetskoj politici izazvale slične slučajeve polarizacije širom sveta. Ovi razgovori podstiču pitanja za koja mislimo da su izraz naše slobodne volje, ali to zapravo nisu, dodala je.

"U Filipinima je to bila podela bogati protiv siromašnih. U Sjedinjenim Američkim Državama, to je pitanje rase", rekla je Resa.


Resa je predložila dva načina za smanjenje kontrole koju tehnološke kompanije imaju nad nama. Prvo, predložila je ukidanje odeljka 230 Zakona o pristojnosti u komunikacijama iz 1996. godine, koji štiti internet kompanije od tužbi zbog sadržaja koje postavljaju njihovi korisnici. Drugo, savetovala je roditelje da ne dozvoljavaju deci pristup društvenim mrežama dok ne budu dovoljno zrela, jer su te platforme "blago zavisne".

Iako smatra da su pokušaji zabrane kineskog TikToka u SAD i Italiji dobri, istakla je da problem nije samo TikTok, već sve društvene mreže i internet u celini. "Sa generativnom veštačkom inteligencijom, kvalitet informacija koje dobijamo već postaje sve lošiji", upozorila je Resa.

Na kraju, Resa je pozvala publiku da se vrate u stvarni svet i organizuju sa svojim porodicama i prijateljima. "Informacione operacije ciljaju vas, i kada postanete deo tog procesa, postajete deo tima za testiranje informacija," zaključila je.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR