Glas Javnosti

EVO ŠTA TO ZAPRAVO ZNAČI U PRAKSI: Australija usvojila zakon o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine

Svet
Autor: Glas javnosti

Australijski parlament usvojio je zakon kojim se Australija obavezuje smanjiti emisije ugljen-dioksida za 43 posto do 2030. godine, te na nulti nivo do 2050. godine, uz podršku zelenih i nezavisnih poslanika.

Zakon je označio prvi korak u borbi protiv klimatskih promena od dolaska Laburističke stranke na vlast u maju. Porazila je konzervativnu vladu koja je prezirana zbog toga što zemlja globalno zaostaje u borbi protiv klimatskih promena.

Ali, vlada će se suočiti s teškim bitkama u donošenju više zakona o zaštiti okoline, prenosi N1.


„Usvajanje zakona o klimatskim promenama šalje poruku svetu da je Australija ozbiljna u pogledu smanjivanja emisija i ozbiljna u pogledu iskorišćavanja ekonomskih mogućnosti iz pristupačne obnovljive energije“, saopštio je ministar za klimatske promene i energetiku Kris Bouen.

Zakon nameće novi cilj smanjenja emisija do 2030. koji je 50 posto zahtevniji nego pod prethodnom vladom. Zahtevaće se od vladinih tela, poput agencija za finansiranje čiste energije i infrastrukture, da uzmu u obzir ciljeve smanjenja emisija u svojim odlukama.

Nakon više od 10 godina neizvesne klimatske politike, industrijske grupe pozdravljaju novi zakon.

„Uvrštenje (klimatske) politike u zakonodavstvo daje preduzećima i industriji veću jasnoću“, saopštila je Sara Meknamara, izvršna direktorka Australijskog energetskog veća.


Zeleni su podržali klimatski zakon, ali su najavili da će nastojati da blokiraju sve nove rudnike uglja i projekte prirodnog gasa kroz zakon kojim će se reformisati „zaštitni mehanizam“, a kojim laburisti žele da pritisnu industrijske zagađivače da postepeno smanjuju svoje emisije.

„Zaštitni mehanizam“ pokriva oko 215 industrijskih lokacija, uključujući rudnike uglja, prirodni gas (LNG) i proizvodna postrojenja, koji su zajedno doprineli 28 posto štetnih emisija u 2021. godini.

Taj se zakon očekuje iduće godine, pre ciljanog datuma početka sprovođenja 1. jula.

Laburisti u Senatu nemaju većinu pa im je potrebna podrška zelenih i barem jedan nezavisni glas za usvajanje zakona kojima se protive konzervativci.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR