Glas Javnosti

ZAŠTO je AUSTRALIJA i država i kontinent?

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Možda za gornji naslov znate odgovor ali za one koji ne znaju ili se pitaju zbog čega – zašto je Australija i država i kontinent? Sledi odgovor na pitanje… Australija je jedinstvena po mnogo čemu

To je dom za raznoliku lepezu pejzaža i neke od najneobičnijih životinja na Zemlji. Australija je takođe jedino mesto na Zemlji koje se kvalifikuje i kao zemlja i kao kontinent.

Definicija kontinenta nije tako konkretna kao što biste očekivali, ali nekoliko kvaliteta pomaže Australiji da stekne tu razliku. 

Status kopnene mase kao zemlje je nesporan. Dok se država se definiše kao “nacija sa sopstvenom vladom, koja zauzima određenu teritoriju“, a od 1901. Komonvelt Australije, kako je zvanično poznato odgovara tom opisu.

Pretenzija Australije na kontinentalnost je malo klimavija. Ne postoji naučna definicija koja se koristi za kategorizaciju ovih geografskih divova. Oni imaju tendenciju da budu velike kopnene mase sa sopstvenim tektonskim pločama i dovoljno izolovane da neguju jedinstvene kulture i biljne i životinjske populacije.

Međutim, ovo nisu teška i brza pravila. Evropa i Azija dele tektonsku ploču, ali njihove kulturne razlike opravdavaju njihovo razdvajanje na dva kontinenta (iako se granica koja razdvaja jedan od drugog stalno menja). 

Zašto je Australija kontinent, a ne veliko ostrvo?

Veličina je najslabiji faktor u slučaju Australije. To je najmanji kontinent sa 2,9 miliona kvadratnih milja, i zapravo je bliži Grenlandu nego Južnoj Americi.

Dakle, šta Australiju čini kontinentom, a Grenland ostrvom?

Reč kontinent je geografski opis velike mase zemlje koja se razlikuje od drugih velikih kopnenih masa. Australija je kontinent jer je velika kopnena masa okružena Tihim okeanom. Država Australija čini ceo kontinent Australije.

Međutim, ako se politička situacija promeni, nema razloga da se kontinent ne podeli na nekoliko različitih država. Međutim, nikada ne bi prestao da bude kontinent, jer mu je to geografska oznaka. 

Posebnost Australije ovde ima veliku težinu. Izolovana lokacija Australije je omogućila da podrži domorodačke grupe ljudi sa različitim kulturama, kao i divlje životinje koje se ne mogu naći drugde na planeti. Domaće kulture i životinje Grenlanda, međutim, takođe se mogu naći širom Arktika.

Opšte je poznata činjenica da je Australija i država i kontinent. Druge trivijalnosti – poput Aljaske koja je i najzapadnija i najistočnija država – su nejasnije prenose zanimljivosti.com.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR