Glas Javnosti

Evo šta sve Zelenski traži od Zapada

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruska vojska ima prednost kada je u pitanju borba za nebo, odnosno vazdušni prostor, priznao je Zelenski.

Ukrajini je od njenih zapadnih partnera potrebno više sistema PVO i borbenih aviona, kako bi ostvarila paritet sa Rusijom, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Ruska vojska ima prednost kada je u pitanju borba za nebo, odnosno vazdušni prostor, priznao je Zelenski tokom intervjua za agenciju AFP. 

"Verujem da danas, imamo oko 25 odsto onoga što nam je potrebno da odbranimo Ukrajinu. Govorim o protivvazduhoplovnoj odbrani", rekao je on.

Što se tiče borbenih aviona, Kijevu treba isporučiti između 120 i 130 savremenih letelica, "kako Rusija ne bi imala vazdušnu nadmoć", smatra Zelenski.

"Ukupno, treba nam flota F-16 u broju o kom sam govorio, kako bismo ostvarili paritet", zaključio je on.

Podsećanja radi, državni sekretar SAD Entoni Blinken je tokom posete Kijevu izjavio da Vašington "intenzivno radi" na isporuci "patriota" i drugih sistema PVO Ukrajini, na šta mu je Zelenski odgovorio da je ukrajinskoj vojsci potrebno dve baterije "patriota" samo za Harkovsku oblast u kojoj ruska vojska napreduje iz dana u dan.

Pored SAD, Nemačka se takođe obavezala da će u skorijem periodu Ukrajini isporučiti još jednu bateriju "patriota".

Sa druge strane, poznato je da će borbeni avioni F-16 u Ukrajinu stići u "narednih nekoliko meseci", što je potvrdila danska premijerka Mete Frederiksen, nakon prvobitne izjave da će letelice stići "u toku sledećeg meseca".

Konstantno odlaganje isporuke američkih aviona, uzrokovano je poteškoćama sa kojima se susreću ukrajinski piloti na obuci, kao i neadekvatnom opremljenošću vazduhoplovnih baza i aerodroma na kojima F-16 treba da budu stacionirani kada budu isporučeni Ukrajini.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR