Glas Javnosti

Evo kakve je sve poklone Putin dobijao za rođendan

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruski predsednik Vladimir Putin danas slavi svoj 70. rođendan, koji provodi radno. Za danas ima dogovoreno više sastanaka i međunarodnih video poziva, potvrdio je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.

Kada je reč o rođendanskim poklonima, Putin najčešće prima knjige, piše ruski portal Iz.ru, koji se pozabavio svim darovima koje je Putin dobio otkako je na vlasti. 

- Za jedan rođendan dobio je knjigu 100 viceva o Putinu. Tada je rekao da ceni dobar humor i da će sve pročitati - piše ovaj portal.

Putin je 2009. godine dobio i čitavu zbirku knjiga: ruski predsednik proslavio je svoj 57. rođendan u krugu pisaca i publicista, koji se  završio predajom knjiga učesnika tog događaja sa posvetom, navodi se dalje u tekstu. Od Dmitrija Medvedeva 2012. dobio je i antikvarno izdanje Carskog sela iz 1910. godine. U predsedničkoj biblioteci u Kremlju, gde se čuvaju pokloni, danas se nalazi oko 13.000 knjiga, od čega je većina darovana Putinu, dok su nešto sitno dobili Medvedev i Jeljcin.

Jedan od pikantnijih poklona koje je Putin dobio, piše Iz.ru, je erotski kalendar sa fotografijama u donjem rublju kojeg su za Putina snimili studenti novinarstva u Moskvi. 

- Uopšteno, vredi napomenuti da je šef države retko uspeo da proslavi svoj rođendan na način uobičajen za obične ljude - piše ovaj portal navodeći retke primere Putinovih "uobičajnih rođendana". 

Kada je postao šef države 2000. godine, Putin je organizovao proslavu u restoranu Podvorje kod Sankt Peterburga, a nekoliko godina kasnije i svečani banket na brodu. Sledećih godina Vladimir Putin je počeo mnogo češće da spaja vlastiti rođendan sa radnim događajima, uz dva izuzetka 2014. i 2019. godine, kada je u društvu ministra obrane Sergeja Šojgua otišao u tajgu da bere gljive i bobice.Osim knjiga, Putinu su za rođendan često uručivali i alkoholna pića. Bivši predsednik Moldavije Igor Dodon poklonio mu je nekoliko bačvi vina, a Shinzo Abe darivao ga je sakeom. Kineski vođa Si Đinping Putinu je poklonio tortu, pa je tada i nastala tradicija razmene poslastica za rođendane i druge bitne događaje između ove dve države. Od Silvija Berluskonija je pre nekoliko godina dobio pokrivač na kojem su njih dvojica prikazani zajedno.

Ruski portal navodi i kako je Putin često za rođendan primao i životinje, koje su sve zbrinute adekvatno. Psi su mu ipak najdraži, završava ruski portal. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR