Glas Javnosti

Evo kako Holanđani zaobilaze sankcije prema Rusiji

Svet
Autor: Glas javnosti

Holandske vlasti izdale 34 dozvole kako bi ruski brodovi mogli da uplove u nacionalne luke, uz obrazloženje da prevoze važan teret poput aluminijuma i hrane.

Holandska vlada dala je 91 dozvolu kojom se tamošnje kompanije izuzimaju od primene sankcija Evropske unije prema Rusiji, javio je RTL njuz, pozivajući se na državne institucije.

Holandski zvaničnici nisu otkrili imena kompanija na koje se ne primenjuju odredbe o sankcijama prema Rusiji, kao ni vrednost poslova u koje su uključene, niti sektore privrede koji su uključeni.


U Ministarstvu spoljnih poslova Holandije rekli su za RTL da bi ove informacije bile „osetljive za kompanije”.

Službenici ovog ministarstva, zajedno sa kolegama iz ministarstava za  ekonomska pitanja, finansije, infrastrukturu i obrazovanja, dobili su dozvolu da omoguće firmama „određeni stepen fleksibilnosti u određenim slučajevima”, rekao je neimenovani zvaničnik za holandsku RTL.

U izveštaju se navodi, da uprkos zabrani EU, brodovi pod ruskom zastavom isplovljavaju iz evropskih luka.

Holandsko ministarstvo za infrastrukturu i vodoprivredu izdalo je 34 izuzeća kako bi ruski brodovi mogli da pristupe nacionalnim lukama. Oni su to opravdali rekavši da su brodovi prevozili važan teret poput aluminijuma i hrane.


Ministarstvo ekonomije izdalo je 25 dozvola holandskim kompanijama kako bi mogle da nastave saradnju sa podružnicama „Gasproma”. Dozvole su izdavane i na „humanitarnim osnovama“, „građanskim stvarima“, kao i za plaćanje iz Rusije u „diplomatske” svrhe.

EU je usvojila osam rundi sankcija Rusiji, među kojima su i zamrzavanje ruske državne imovine, ograničenje pristupa finansijskom tržištu, trgovinski embargo, kao i posebne mere usmerene na ruske firme i pojedince.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR