Glas Javnosti

SIRIJA PROPADA: Na ulicama nasilje, ekonomska kriza i epidemija kolere

Svet
Autor: Glas javnosti

Sirija se suočava sa "akutnim nasiljem", najtežom ekonomskom krizom od početka sukoba 2011. godine i epidemijom kolere koja se veoma brzo širi sa više od 24.000 obolelih širom te zemlje i 80 umrlih, izjavili su zvaničnici UN.

Specijalni predstavnik UN Gir Pedersen rekao je u obraćanju Savetu bezbednosti UN da je sukob u Siriji i dalje veoma aktivan širom te zemlje uprkos „strateškom zastoju“ kojim su blokirani napori za pokretanje političkog procesa između vlasti i opozicije.

Pedersen je ukazao na nedavne interne sukobe između oružanih opozicionih grupa u Afrinu, na severu sirijske provincije Alep, vazdušne udare provladinih snaga na severozapadu, nasilje na severoistoku, bezbednosne incidente na jugozapadu, udare iz vazduha za koje je okrivljen Izrael na aerodrome u Damasku i Alepu, te otkriće jednog od najvećeg skladišta naoružanja „Islamske države“ na severoistoku, piše N1.


Prema njegovim rečima, nacionalna valuta – sirijska funta u proteklih nekoliko sedmica mnogo je izgubila na vrednosti zbog čega je došlo do ogromnog rasta cena hrane i goriva.

On je upozorio da bi ekonomska kriza mogla dodatno da se pogorša zbog predstojeće zime, zbog čega su hitno potrebna dodatna sredstva.

Direktor operacija u kancelariji UN za humanitarne poslove Rina Gilani istakla je da se zajednice u Siriji nalaze usred pogoršane bezbednosne situacije, zdravstvene i ekonomske krize.
Ona je dodala da situaciju oko epidemije kolere dodatno pogoršava ozbiljna nestašica vode u Siriji uz nedovoljne padavine na brojnim lokacijama, sušu i nizak vodostaj Eufrata, te oštećena vodovodna infrastruktura.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR