Glas Javnosti

EU PRIČA O SANKCIJAMA A UVOZI FOSILNA GORIVA OD RUSIJE: Evo koliko je Moskva zaradila od Evrope u prvih 100 dana rata

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija je zaradila 93 milijarde evra od izvoza fosilnih goriva tokom prvih 100 dana rata u Ukrajini.

 Veći deo izvoza Rusije je poslat u Evropsku uniju i to po prosečnoj izvoznoj ceni od oko 60 odsto višoj nego prošle godine, navodi se u novom istraživanju.

zveštaj nezavisnog Centra za istraživanje energije i čistog vazduha sa sedištem u Finskoj pokazao je da je EU uvezla oko 61 odsto od ukupnog ruskog izvoza fosilnih goriva tokom prvih 100 dana rata u Ukrajini. Reč je gorivu vrednom oko 57 milijardi evra.

Najveći uvoznici bili su Kina sa 12,6 milijardi evra, Nemačka koja je platila 12,1 milijardi evra i Italija sa 7,8 milijardi evra, navodi se u izveštaju koji prenosi agencija Frans pres.

Ruski prihodi od fosilnih goriva dolaze na prvom mestu od prodaje sirove nafte (46 milijardi), a zatim slede gas, naftni proizvodi, tečni prirodni gas (LNG) i ugalj, prenosi Gardijan.

Čak i dok je ruski izvoz opao u maju, a zemlje i kompanije su izbegavale njene isporuke zbog invazije na Ukrajinu, globalni rast cena fosilnih goriva nastavije da puni blagajnu Kremlja, pri čemu su prihodi od izvoza postali rekordno visoki.

Prosečne izvozne cene Rusije bile su oko 60 odsto više nego prošle godine, prema Centru za istraživanje energije i čistog vazduha.

Neke zemlje su povećele svoje kupovine od Moskve, uključujući Kinu, Indiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Francusku, dodaje se u izveštaju, piše RT.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP