Glas Javnosti

DA LI ĆE BRITANCI OSUĐENI NA SMRT BITI POMILOVANI: DNR se izjasnila o stranim plaćenicima u Ukrajini

Svet
Autor: Glas javnosti

Denis Pušilin, šef nepriznate Donjecke Narodne Republike (DNR), rekao je da "ne treba pokazivati milost dvojici britanskih državljana Ejdena Aslina i Šona Pinera, koji su osuđeni na smrt prošle nedelje".

„Pre svega moram da se rukovodim sudskom odlukom koja je doneta. Po prirodi tih prekršaja koje su počinili, ne vidim ni osnova ni preduslove da ih pomilujem“, rekao je Pušilin, prenose ruski mediji.

Istakao je da su došli u Ukrajinu da ubijaju civile za novac, prenosi britanski Telegraf.



„Zato ne vidim uslove za bilo kakvo ublažavanje ili preinačenje kazne“, rekao je.

Dodao je da je sud "izrekao savršeno pravičnu kaznu" trojici boraca.

Aslin i Piner su bili vojnici po ugovoru koji su su se boriili za ukrajinsku 36. brigadu marinaca kada su zarobljeni u aprilu tokom opsade čeličane u Marijupolju.

Rusija i pobunjenički regioni u Donbasu koji podržavaju Kremlj nazivaju ih plaćenicima, a ne ratnim zarobljenicima, što je omogućilo da se u četvrtak u Donjecku održi pokazno suđenje na kojem je odlučeno da se zarobljeni borci pošalju pred streljački vod.

Marokanac Brahim Sadun takođe je osuđen na smrt.




Brendon Luis, sekretar Severne Irske, rekao je za Skaj njz da se vlada "potpuno angažovala" sa ukrajinskim vlastima u pokušaju da pomogne Aslinu i Pineru nakon njihovog "lažnog suđenja".

"Britanci su bili legalni borci koji su služili u ukrajinskim snagama i imali su potpuno pravo na zaštitu ratnih zarobljenika prema Ženevskoj konvenciji", rekao je Luis.

Rusija ima moratorijum na smrtnu kaznu, ali pobunjenički regioni koje podržava Kremlj, a koji su se odvojili od Ukrajine tokom rata 2014. godine, nemaju. Na snimku iz sudnice u Donjecku vide se muškarci kako sede u kavezu sa rukama vezanim lisicama na leđima. Glave su im bile obrijane i izgledali su mršavo.

Aslin je bivši negovatelj iz Njuarka, a Piner je bivši britanski vojnik iz Kraljevskog enegleskog puka. Obojica su se preselili u Ukrajinu 2018. odine i potpisali su vojne ugovore sa ukrajinskom vojskom. Porodica Brahima Saduna rekla je da se on prijavio kao vojnik po ugovoru u ukrajinskoj vojsci 2021. godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR