Glas Javnosti

ERDOGAN SE IZJASNIO: Jasno poručio Švedskoj i Finskoj šta očekuje da urade pre nego uđu u NATO

Svet
Autor: Glas javnosti

Turski predsednik Redžep Erdogan u subotu je razgovarao sa liderima dve nordijske zemlje u vezi s ulaskom Švedske i Finske u NATO.

Erdogan je razgovarao s finskim predsednikom Saulijem Ninistom i švedskom premijerkom Magdalenom Anderson u odvojenim pozivima o zabrinutosti Ankare povodom pitanja osoba za koje Turska smatra da su teroristi, a koje su našle utočište u Švedskoj i Finskoj.

Turski predsednik je pozvao Švedsku da ukine ograničenja izvoza obrambenog oružja koja je nametnula Turskoj zbog upada Turske u Siriju 2019. godine. Takođe je rekao kako očekuje da će Stokholm poduzeti "konkretne i ozbiljne korake" protiv Kurdske radničke partije (PKK) i drugih grupa koje Turska smatra teroristima.

On je rekao Ninistu "da je razumevanje koje ignoriše terorističke organizacije koje predstavljaju pretnju savezniku unutar NATO-a nespojivo s duhom prijateljstva i savezništva".

Ninisto i Anderson su u četvrtak posetili Vašington gde su razgovarali s američkim predsednikom Bajdenom o njihovim nastojanjima da se pridruže NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.
Dok se čini da druge članice NATO-a pozdravljaju pridruživanje Finske i Švedske, Turska je iznela primedbe na njihovo pristupanje, uglavnom zbog prisustva navodnih terorista u njihovim zemljama i blokade prodaje oružja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR