Glas Javnosti

Erdogan nagovesteio da će Turska možda preći i u kopnenu ofanzivu

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija je zatražila od Turske da se uzdrži od sveobuhvatne kopnene ofanzive u Siriji, jer bi takve akcije mogle da izazovu eskalaciju nasilja, izjavio je danas visoki ruski pregovarač Aleksandar Lavrentjev.

„Nadamo se da će se naši argumenti čuti u Ankari i da će se naći drugi načini za rešavanje problema“, rekao je Lavrentijev nakon nove runde pregovora o Siriji sa turskim i iranskim delegacijama u Kazahstanu, preneo je Rojters.

U međuvremenu je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, tokom govora pred poslanicima svoje stranke, nagovestio moguću kopnenu ofanzivu protiv kurdske narodne milicije u Siriji nakon eskalacije i uzajamnih udara i kontra-udara duž sirijske granice poslednjih dana, preneo je ranije Rojters.



Erdogan je rekao da je Turska odlučnija nego ikada da obezbedi svoju južnu granicu.

On je ocenio da će operacije turskih oružanih snaga istovremeno obezbediti teritorijalni integritet i Sirije i Iraka, gde su takođe u toku operacije protiv kurdskih milicija.

U borbi protiv Islamske države u Siriji Sjedinjene Države su se udružile sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF) koje predvodi kurdska Narodna odbrambena milicija (YPG) što je dovelo do dubokog razdora u odnosima sa Turskom.


Lavrentjev je rekao da SAD slede „destruktivni“ kurs u severoistočnoj Siriji i ukazao da bi rešavanje kurdskog pitanja bio značajan element u stabilizaciji situacije u regionu.

Rusija, Turska i Iran su se u zajedničkom saopštenju nakon pregovora obavezale da će se dalje odupirati „separatističkim planovima koji imaju za cilj podrivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije i ugrožavanje nacionalne bezbednosti susednih zemalja, uključujući prekogranične napade i infiltracije“.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR