Glas Javnosti

TUGA: Izraelska vojska srušila školu u kojoj su bila palestinska deca

Svet
Autor: Glas javnosti

Izraelska vojska srušila je jednu školu na okupiranoj Zapadnoj obali, na osnovu presude kojom je potvrđena dugogodišnja naredba o proterivanju stanovnika osam palestinskih zaselaka u toj oblasti, saopštila je izraelska grupa za ljudska prava.

„B’Tselem“, grupa za ljudska prava, rekla je da su đaci bili u učionicama kada su vojnici stigli radi rušenja. Na snimku te grupe se vidi kako buldožer ruši prizemnu zgradu škole dok vojnici čuvaju stražu.

Izraelski Vrhovni sud je u maju presudio protiv porodica u toj oblasti Masafer Jata, otvarajući put potencijalnom raseljavanju najmanje 1.000 ljudi. Grupe za ljudska prava kažu da Izrael sprovodi postepeno rušenje objekata u toj oblasti, prenosi N1.


Vojska je početkom 1980-ih proglasila to područje zonom za bojevu obuku. Izraelske vlasti su tvrdile da su stanovnici koristili to područje samo za sezonsku poljoprivredu i da u to vreme tamo nisu imali stalne zgrade. U novembru 1999. snage bezbednosti su proterale 700 seljaka i uništile kuće i cisterne za vodu, a sudska borba je počela sledeće godine.

U presudi iz maja, Vrhovni sud je stao na stranu države i rekao da su seljaci odbacili kompromis koji bi im omogućio da uđu u to područje u bave se poljoprivredom tokom dela godine.

Porodice kažu da su tamo bile decenijama, mnogo pre nego što je Izrael zauzeo Zapadnu obalu u ratu 1967. godine. Oni se bave tradicionalnim oblikom pustinjske poljoprivrede i stočarstva, a neki žive u pećinama bar deo godine, ali kažu da su im jedini domovi u zaseocima koji se sada ruše.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR