Glas Javnosti

Papa Franja o sukobu Izraela i Palestine: "Ovo nije rat, ovo je terorizam"

Svet
Autor: Glas javnosti

Papa Franja se u sredu odvojeno sastao sa izraelskim rođacima talaca koje drži Hamas i Palestincima sa porodicama u Gazi i rekao da je sukob otišao dalje od rata i postao „terorizam“.

Govoreći u nepismenim izjavama na opštoj audijenciji na Trgu Svetog Petra ubrzo nakon sastanaka u svojoj rezidenciji, Franjo je rekao da je direktno čuo kako "obe strane pate" u sukobu.


"Ovo je ono što ratovi rade. Ali ovde smo otišli ​​dalje od ratova. Ovo nije rat. Ovo je terorizam", rekao je on.

Zamolio je za molitvu da obe strane „ne idu u strasti, koje, na kraju, sve ubijaju”.


Grupa Palestinaca u gomili u publici držala je slike tela umotanih u belu tkaninu i plakat sa natpisom „Nakba se nastavlja“.

Nakba je arapska reč za katastrofu i odnosi se na raseljavanje i raseljavanje Palestinaca u ratu 1948. koji je okružio osnivanje Izraela.


Obe grupe rođaka održaće odvojene konferencije za novinare kasnije u sredu.

Sastanci i papini komentari uslijedili su nekoliko sati nakon što su se Izrael i Hamas dogovorili o prekidu vatre u Gazi na najmanje četiri dana kako bi se omogućila pomoć i oslobodilo najmanje 50 talaca koje su zarobili militanti u zamjenu za najmanje 150 Palestinaca zatvorenih u Izraelu.


Izrael je stavio Gazu pod opsadu i nemilosrdno bombardovanje otkako su Hamasovi militanti napali gradove na jugu Izraela 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi, uglavnom civila, i uzevši oko 240 talaca, prema izraelskim podacima.

Od tada je ubijeno više od 14.000 stanovnika Gaze, od kojih su oko 40 odsto deca, prema medicinskim zvaničnicima na teritoriji pod upravom Hamasa, podaci koje Ujedinjene nacije smatraju pouzdanim.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR