Glas Javnosti

ENERGETSKI SISTEM U UKRAJINI U KOLAPSU: Vremenski uslovi dodatno otežavaju situaciju

Svet
Autor: Glas javnosti

Deficit kapaciteta ukrajinskog energetskog sistema i dalje je značajan, a probleme još više otežavaju nepogodni vremenski uslovi, vetar i kiša sa snegom, saopštili su u nacionalnoj energetskoj kompaniji „Ukrenergo“.

„Usled devet raketnih napada, nedostatak električne energije u sistemu i dalje je značajan. Sve regionalne energetske kompanije iscrpele su limite potrošnje. Stanje elektromreže širom zemlje je teško zbog vremenskih uslova: kiša sa snegom, mraz i jak vetar prouzrokuju zaleđivanje opreme“, navodi se u saopštenju „Ukrenergo“ na Telegram kanalu.

Prema informacijama kompanije, nastavlja se proces dovođenja blokova nuklearnih elektrana na nivo planiranog kapaciteta, termoelektrane postepeno obnavljaju rad, dok hidroelektrane nastavljaju da rade prema planu.
Juče je zamenik šefa kabineta Vladimira Zelenskog, Kiril Timošenko izjavio da se zbog oštećenja objekata energetske infrastrukture na celoj teritoriji zemlje uvode vanredna isključenja struje.

Oružane snage Rusije otpočele su napade na ukrajinsku infrastrukturu 10. oktobra, dva dana nakon terorističkog akta na Krimskom mostu, iza koga, prema proceni ruskih vlasti, stoje ukrajinske specijalne službe.
Napadi se izvode na energetske, odbrambeno-industrijske i vojne objekte. Od tada, uzbuna za vazdušnu opasnost u ukrajinskim regionima objavljuje se svaki dan, a ponekad i na nivou cele zemlje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR