Glas Javnosti

EKSPLOZIJA ZATRESLA BELORUSIJU: Uništena ruska letelica

Svet
Autor: Glas javnosti

Dve eksplozije čule su se na vojnom aerodromu Mačulišči kod Minska ujutru 26. februara, izvestila je beloruska opoziciona grupa Bajpol.

Prema izveštaju, ruska vojna letelica je oštećena nakon eksplozija, prenosi Kijev independent.

Beloruski Hajun, grupa koja prati kretanje ruskog oružja, izvestila je da su lokalni stanovnici čuli nekoliko eksplozija u toj oblasti oko 8.30-9 sati ujutro 26. februara.




Kasnije tokom dana, beloruski Hajun je izvestio da oblast trenutno „patrolira helikopterom, a policija za nerede na terenu vrši pretrese“.

Prema preliminarnim izveštajima, saobraćajna policija je zaustavila automobile na nekoliko mesta oko vazdušne baze i proverila gepeke i legitimacije vozača. Kasnije su vozila MAZ VV primećena na putu ka vazdušnoj bazi.

Inicijativa BIPOL je izvestila da su se u nedelju ujutru dogodile dve eksplozije u vazdušnoj bazi Mačulišči, koje su rezultirale oštećenjem ruskog vojnog i transportnog aviona i snežnih mašina.


U blizini pomenute vazdušne baze, meštani su primetili značajan broj vojnika, kao i ekipe saobraćajne policije koje su proveravale sve automobile u prolazu, prenosi Ukrajinska pravda.

Sa aerodroma Mačulišči obično poleću nosači raketa Kinžal, zbog čega je Ukrajina izdala upozorenje o vazdušnom napadu.

Iako Belorusija nije zvanično objavila rat Ukrajini, ruske trupe su stacionirane na teritoriji Belorusije i odatle su pokrenule raketne napade na Ukrajinu.


Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je 24. februara da sprovodi „mere borbene gotovosti“.

Pored toga, Ministarstvo odbrane je navelo da se „jedna od raketnih jedinica“ premešta u područje predviđeno za borbenu upotrebu. Nije jasno šta je ovo područje.

Prema ukrajinskim obaveštajnim podacima, od 16. januara u Belorusiji je bilo stacionirano oko 50 ruskih aviona, koncentrisanih pretežno na aerodromima Mačulišči i Baranaviči.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR