Glas Javnosti

DRŽAVA USKAČE: Norveška će nacionalizovati sve svoje gasovode u narednih pet godina

Svet
Autor: Glas javnosti

Norveška će nacionalizovati sve svoje gasovode u narednih pet godina, saopštilo je ministarstvo za naftu i energetiku. Plan nacionalizacije bi Norveškoj dao veću kontrolu nad njenom kritičnom infrastrukturom. Na putu trenutnoj nacionalizaciji stoje postojeći ustupci, koji ističu tek 2028. godine. Nakon toga, Norveška će moći da nastavi sa svojim planom. Norveška gasna mreža trenutno je vlasništvu

Jedan od suvlasnika Gassleda rekao je u razgovoru za Rojters da je iznenađen potezom Norveške da nacionalizuje mrežu gasovoda.
Država uskače kad je važno
Norveško ministarstvo nafte i gasa saopštilo je prošle nedelje da obaveštava vlasnike dozvola da ta zemlja želi "da iskoristi pravo na repatrijaciju na kraju perioda licence", dodajući da "želi potpuno državno vlasništvo nad centralnim delovima norveškog sistema za transport gasa."

Norveška je prošle godine postala najveći nemački snabdevač prirodnog gasa, pretekavši Rusiju, pri čemu je nemački uvoz gasa pao za 12,3%. Norveška je Nemačkoj obezbedila 33% ukupnog gasa koji je uvezla 2022. godine. EU i Velika Britanija trenutno dobijaju čak 25% gasa iz Norveške.
Norveška je početkom godine predstavila planove za proizvodnju prirodnog gasa do 2028. godine, pri čemu su naftne kompanije obećale 30,3 mlrd USD za razvoj novih polja i produženje životnog veka proizvodnih polja.
Proizvodnja gasa u Norveškoj bila je 9 milijardi standardnih kubičnih metara veća 2022. nego 2021. godine. Planira se da će proizvodnja gasa ostati na nivou kao 2022. godine u narednih četiri do pet godina. Norveška takođe poseduje najveću banku u zemlji, telekom operatera Telenor i naftnog diva Ekuinor, prenosi Rojters.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR