Glas Javnosti

NOVI PARTNER: Norveška će nastaviti isporuku gasa zemljama EU narednih nekoliko godina

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Norveška, koja je postala najveći evropski snabdevač gasom posle početka rata u Ukrajini, održaće svoje isporuke na sadašnjem nivou "u narednih četiri ili pet godina", izjavio je norveški premijer Jonas Gar Store (Jonas Gahr Stoere).

Norveški premijer primio je predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen (von der Leyen) i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga na gasnoj platformi nalazišta Trol, na Severnom moru kod obale Norveške.
Norveška je prošle godine barem delimično nadoknadila smanjenje ruskih isporuka gasa Evropskoj uniji, i sada pokriva između 30 i 40% potreba kontinenta, prenosi portal Ekapija.

- (Predsednik Rusije Vladimir) Putin je pokušao da uceni Evropsku uniju tako što nam je oduzeo 80% isporuka ruskog gasa - rekla je Ursula fon der Lajen.
Stoltenberg je naglasio važnost "obezbeđivanja ove vrste infrastrukture", kao što je platforma Trol, koja je važna za norvešku ekonomiju, njen svakodnevni život i bezbednost.
Platforma je 65 kilometara zapadno od Bergena, drugog po veličini grada u Norveškoj. Trol je najveće gasno polje u Norveškoj i jedno od njenih najvećih nalazišta nafte. Ta platforma sama obezbeđuje oko 10% evropske potrošnje gasa.
Infrastruktura je ranjiva, što je pokazala sabotaža gasovoda Severni tok u Baltičkom moru u septembru 2022.

Izvlačeći pouke, NATO i EU su osnovali radnu grupu za jačanje zaštite svoje kritične infrastrukture.
Posle nemačko-norveškog zahteva, NATO je pristao da uspostavi koordinaciono telo za zaštitu pomorske infrastrukture.
U znak te povećane budnosti, dva norveška i nemačka broda su plovila oko platforme koju su nadletali osmatrački avion i helikopter.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR