Glas Javnosti

DRUGI SLUČAJ ŠPIJUNAŽE OVOG MESECA: Kina optužila vladinog službenika da je špijunirao za CIA

Svet
Autor: Glas javnosti

Kineske vlasti su javno optužile vladinog službenika da je špijunirao za CIA, što je drugi slučaj špijunaže ovog meseca dok Peking pojačava retoriku o nacionalnoj bezbednosti.

U saopštenju Ministarstva državne sigurnosti se navodi da istražuju službenika iz ministarstva koje nije imenovano, koga je navodno regrutovala CIA dok je studirao u Japanu.

Kineski državljanin, identifikovan samo po prezimenu Hao, upoznao se sa zvaničnikom američke ambasade u Japanu dok je podneo zahtev za američku vizu, saopštilo je ministarstvo.


Američki zvaničnik je navodno razvio blizak odnos sa Haom tako što ga je častio obrocima, slao mu poklone i plaćao mu pomoć u pisanju istraživačkog rada, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo tvrdi da je zvaničnik američke ambasade tada upoznao Haoa sa kolegom, koji je kasnije otkrio da je oficir CIA i zamolio njega da se vrati u Kinu da radi za za „ključno odeljenje vlade“.

Hao je navodno pristao, potpisao sporazum o špijunaži sa SAD i prošao potrebnu obuku.

Po povratku u Kinu Hao se zaposlio u vladinom ministarstvu, nakon čega se navodno više puta sastajao sa agentima CIA da bi im „obezbedio obaveštajne podatke i prikupio novac za špijuniranje“, navelo je kinesko ministarstvo. Rečeno je da je istraga još u toku.

Kineski lider Si Đinping postavio je nacionalnu bezbednost kao ključni prioritet kako bi se suprotstavio rastućim pretnjama „stranih snaga“, posebno SAD.

SAD i Kina su dugo špijunirali jedni druge, ali nedavno pogoršanje veza između dve najveće svetske ekonomije je pojačalo ovo rivalstvo.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR