Glas Javnosti

DOBRE VESTI SZO : Broj novih infekcija koronavirusa i smrtnih ishoda pada skoro svuda u svetu

Svet
Autor: Glas javnosti

U saopštenju se navodi da su novi potvrdjeni slučajevi infekcije pali za 12 odsto na više od tri miliona, a prijavljeni smrtni ishodi za 22 odsto na oko 7.600.

Broj novih infekcija koronavirusom i smrtnih ishoda prijavljenih na globalnom nivou opao je prošle nedelje svuda osim na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).


SZO navodi da je kontinuirani pad broja novih infekcija korona virusom, koji je dostigao vrhunac u januaru, veoma ohrabrujući trend prenosi Beta/AP

Ipak agencija je upozorila pandemija još nije gotova i pozvala na oprez, iako su mnoge zemlje odustale od svojih mera borbe protiv virusa.

Izveštaj navodi da 18 meseci nakon što su započete prve masnovne kampanje imunizacije protiv korona virusa u bogatim zemljama, 68 zemalja tek treba da zaštiti 40 odsto svoje populacije.

Iako je sada dostupno dovoljno vakcina, potražnja je opala.


- Percepcija da je pandemija gotova je razumljiva, ali pogrešna. Nova i još opasnija varijanta može se pojaviti u bilo kom trenutku, a ogroman broj ljudi ostaje nezaštićen -  navodi se u saopštenju.

Broj novih infekcija virusa u toku nedelje porastao je 19 odsto na Bliskom istoku i jedan odsto u jugoistočnoj Aziji, dok je svuda opao.

Broj smrtnih slučajeva porastao je sedam odsto u zapadnom Pacifiku i opao u drugim delovima sveta.


SZO je ranije primetila da broj prijavljenih novih infekcija zavisi od strategija testiranja i izveštavanja zemalja.

Prošle nedelje je ta agencija saopštila da se epidemija u Severnoj Koreji, na primer, pogoršava, a ne poboljšava.

Uprkos višestrukim ponudama pomoći, medju kojima su i vakcine, Severna Koreja nije prihvatila nijednu ponudu i tek treba da podeli detaljnije informacije o tome kako se epidemija tamo razvija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR