Glas Javnosti

Ponovni bankrot u Nemačkoj: Radnici ostaju bez posla

Svet
Autor: Glas javnosti

Talas bankrota u građevinskoj industriji ponovo je zahvatio Nemačku!

Nakon bankrota velike nemačke kompanije za nekretnine, stigla je vest da je nelikvidan i čuveni proizvođač cevi Roferk Makhute, a sudbina oko 320 zaposlenih, koji su loše vesti čuli malo pre Uskrsa, trenutno je veoma neizvesna.

Nemačka kompanija je saopštila da je razlog za novi stečaj u kratkom roku "nezadovoljavajuća iskorišćenost kapaciteta" i pretnja da će jedini veliki kupac uskoro otkazati saradnju.

Posle uspešnog restrukturiranja, koje je pre dve godine preneto na Merteks grupu, kompanija je u početku morala da se bori sa početnim gubicima, međutim, menadžment je uspeo da pridobije velikog kupca i tako stabilizuje poslovanje.

- Činjenica da je odlazak u bankrot bio neizbežan veoma je gorka i za region i za radnu snagu. Sada su uslovi za restrukturiranje znatno gori - objasnio je privremeni stečajni upravnik koga je imenovao okružni sud u Ambergu.

Upravnik je izrazio skepticizam u pogledu budućnosti kompanije i njene radne snage.


Bavarski ministar privrede Hubert Ajvanger nije ostao ravnodušan na ponovnu nelikvidnost kompanije.

- To predstavlja ozbiljan udarac za radnike i ceo region. Službenici u Ministarstvu privrede i ja smo u stalnom kontaktu sa kompanijom već nekoliko godina kako bismo pronašli održivo buduće rešenje za fabriku cevi, međutim, nije nam dozvoljeno da pomažemo novcem poreskih obveznika - naveo je ministar.

Kompanija je osnovana 1954. godine.

Britanska Merteks grupa je 2022. godine preuzela fabriku cevi pre nego što su se problemi u nasleđenoj kompaniji ponovo pojavili 2023. godine.

Jedan je od samo četiri proizvođača bešavnih čeličnih cevi u Nemačkoj. Fabrika cevi je 1959. godine postavila svetski rekord sa bešavnom cevi dužine 16 metara.Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR