Glas Javnosti

Dečaku u lobanju ugrađen aparat za epilepsiju

Svet
Autor: Glas javnosti

Britanski dečak, koji boluje od teškog oblika epilepsije, postao je prvi pacijent kojem je u lobanju ugrađen aparat za suzbijanje napada.

Oran Noulson (13) ima ima Lenoks-Gastautov sindrom, oblik epilepsije otporan na standardno lečenje, a neurostimulator koji mu je hiruški ugrađen umanjio je dnevne napade za 80 odsto, prenosi Bi-Bi-Si.
Dečak je razvio epilepsiju kada je imao tri godine, a od tada su mu dijagnostifikovani autizam i hiperkinetički poremećaj (ADHD).

Njegova majka, Džastin, rekla je da su Oranovi napadi bili veoma učestali, kao i da je neretko imao više od stotinu epizoda dnevno, koji su uključivali padanje na tlo, gubitak mogućnosti disanja i reanimaciju.


Oran je uključen u projekt CADET, odnosno niz ispitivanja koja procenjuju sigurnost i učinkovitost duboke stimulacije mozga za tešku epilepsiju.

Ovaj projekat razvili su bolnica Great Ormond Street, University College London, bolnica King’s College i Univerzitet u Oxfordu.

Napade epilepsije pokreće neoubočajena električna aktivnost u mozgu, a svrha ovog uređaja je da zaustavi ili prekine abnormalne moždane signale.

Operacija, koja je trajala oko osam sati, obavljena je u oktobru 2023.

Porodica dečaka navodi da su svesni da ovo nije lek za epilepsiju, ali se nadaju da će poboljšati Oranov kvalitet života.

Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR