Glas Javnosti

Danas počele pripreme za punjenje GASOVODA SEVERNI TOK 2  

Svet
Autor: Glas javnosti

Pripreme za punjenje prvog od dva cevovoda gasovoda Severni tok 2 prirodnim gasom počele su danas, saopštila je Kompanija Severni tok  2 AG, koja vodi projekat istoimenog rusko-nemačkog gasovoda.   Ovaj gasovod, koji je i danas predmet mnogih sporenja, prolazi trasom od Rusije do Nemačke i to po dnu Baltičkog mora.

Severni tok 2 isporučivaće gas iz Rusije u Nemačku, zaobilazeći Poljsku i Ukrajinu, što je i dovelo do više međunarodnih pritisaka i sporova, ali je sve olakšano nakon američke odluke da ne uvedu sankcije pomenutoj Kompaniji, na šta je Ukrajinski predsednik burno reagovao.

 

Ovaj rusko-nemački gasovod bi trebalo da udvostruči prenosni kapacitet postojećeg gasovoda Severni tok na 110 milijardi kubnih metara godišnje.

Projekat, koji vodi ruska gasna kompanija Gazprom, u čemu država ima glavnu reč, suočio se sa kritikama Sjedinjenih Država, prema kojima povećava zavisnost Evrope od ruskog gasa i ruski politički uticaj u Evropi. Na kraju su, međutim, Sjedinjene Države odlučile da ne uvedu sankcije protiv Kompanije operatera projekta Severnog toka 2 i njegovog generalnog direktora.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da bi izgradnja drugog cevovoda  gasovoda trebalo da bude završena u roku od dva meseca. Češka, takođe, računa na gas iz projekta Severni tok 2, koji će na njega biti povezan novim gasovodom Eugal, objavili su danas češki mediji.

 

 

Prošle sedmice je najavljeno da će ruski deo „Severnog toka 2” biti pušten u probni rad ovog petka, radi priprema za slanje gasa u Nemačku. Projekat je stigao do završne faze, citirala je ruska novinska agencija TASS  izjavu guvernera  Aleksandra Drozdenka, guvernera Lenjingradske regije tokom Međunarodnog ekonomskog foruma, koji je održan u Sankt Peterburbu od 2.  do 5. juna.

Drozdenko je to najavio posle susreta sa predsednikom Komiteta akcionara „Gasproma” Gerhardom Šrederom (Gerchard Schroder) i  Matijasom Varnigom, izvršnim direktorom švajcarske firme „Severni tok 2”, tokom Ruskog ,,Davosa“, kako još nazivaju ovaj ekonomski forum.

Zamenik ruskog premijera Aleksander Novak je izrazio nadu da će građevinski radovi na ’Severnom toku 2’ biti završeni do kraja ove godine”, objavio je britanski Rojters (Reuters) ukazujući da je Rusija na ,,100 kilometara od završetka Severnog toka 2. 

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR