Glas Javnosti

PREDSEDNIK UKRAJINE RAZOČARAN ODLUKOM AMERIKE da ne uvede sankcije za SEVERNI TOK 2

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) izjavio je danas da je vrlo je neprijatno iznenađen nedavnom odlukom SAD da ne uvedu  sankcije kompaniji Severni tok  2 AG, koja vodi projekat istoimenog rusko-nemačkog gasovoda.  

Zelenski je u intervjuu za veb stranicu Akios  rekao da je o američkom odstupanju od sankcija saznao iz medija, a ne direktno iz administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena, zbog čega je dodatno razočaran.

Novi gasovod Severni tok 2, koji povezuje Nemačku sa Rusijom na dnu Baltičkog mora, bez učešća Ukrajine, Zelenski opisuje kao „oružje u rukama Ruske Federacije“. „Nije baš razumljivo da municiju za ovo oružje potencijalno može da obezbedi tako velika država kao što su SAD “, rekao je ukrajinski predsednik u intervjuu, a preneli su mnogi svetski mediji.

 

Posle kritika , Amerika dala ,,zeleno svetlo" za firme koje grade gasovod Ruski tok 2

 

Vašington je, naime, dugo kritikovao projekat ovog gasovoda sa čijom se izgradnjom nije slagao, međutim, prošlog meseca je najavio da neće uvesti sankcije kompaniji Severni tok 2 AG i njegovom izvršnom direktoru. Prema izjavi šefa američke diplomatije Antonija Blinkena (Antony Blinken), SAD su pripremale sankcije protiv ruskih brodova i kompanija koje izvode izgradnju.

 

„Bili smo veoma neprijatno iznenađeni“, rekao je ukrajinski predsednik o sankcionoj politici nove vlade SAD. Prethodno je, navodno, od Bajdena dobio ’direktne signale’ da su Sjedinjene Države spremne da blokiraju izgradnju ovog  gasovoda. "Drugo iznenađenje bilo je to što sam o tome saznao iz štampe. Čini mi se da bi odnosi između strateških partnera trebali biti direktni", pojasnio je Zelenski svoje razočarenje.

Vašington, međutim, dovodi u pitanje njegov opis događaja. Prema izjavi iz Bele kuće,  pre nego što je relevantni izveštaj predao Kongresu, američki Stejt department obavestio je ukrajinskog ambasadora i „visoke zvaničnike u Kijevu“ o njegovom sadržaju. Ranije je Bela kuća Severni tok 2 opisivala kao „geopolitički projekat Kremlja koji ugrožava energetsku bezbednost Evropljana“.

 

Bliži se kraj izgradnji gasovoda koji spaja Rusiju i Nemačku

 

Nakon tri godine izgradnje, gasovod Severni tok 2  je vrlo blizu završetka, a administracija Bajdena ističe potrebu održavanja dobrih odnosa sa Nemačkom, navodi Akios. "Shvatam da je odnos između Sjedinjenih Država i Nemačke veoma važan. Ne bih želeo da ulazim između ove dve uvažene zemlje. Međutim, koliko Ukrajinu i njene građane košta odnos između SAD i Nemačke?", rekao je Zelenski.

 

Njegove primedbe dolaze neposredno pre Bajdenove posete Evropi, koja će kulminirati sledeće srede susretom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Zelenski je u ovom  novom intervjuu otkrio da bi pre ovog događaja želeo da upozna samog Bajdena kome bi bio dostupan „u bilo kom trenutku bilo gde na planeti“. Sada je, međutim, sve izvesnije da se sastanak predsednika Ukrajine i SAD neće održati pre rusko-američkog samita. Bela kuća, međutim, uverava da će se američki predsednik zauzeti za pregovore sa predsednikom Rusije o „suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“.

 

Osim Nemačke i Austrija podržava gasovod Severni Tok 2

 

Nasuprot predsedniku Ukrajine, austrijski kancelar Sebastijan Кurc izrazio je protekle sedmice zadovoljstvo najnovijim kursom Vašingtona prema tom rusko-zapadnoevropskom gasovodu. „Veoma mi je drago da SAD više ne prete sankcijama kompanijama koje učestvuju u projektu ’Severni tok 2’. Mi, kao i Nemačka, nastavljamo da podržavamo ’Severni tok 2’ zato što je to u našem ekonomskom interesu”, istakao je Кurc.

 

Ruski deo ,,Severnog toka 2“ biće pušten u probni rad iduće sedmice

 

Ruski deo „Severnog toka 2” biće pušten u probni rad iduće sedmice, radi priprema za slanje gasa u Nemačku. Projekat je stigao do završne faze, citirala je ruska novinska agencija TASS  izjavu guvernera  Aleksandra Drozdenka, guvernera Lenjingradske regije tokom Međunarodnog ekonomskog foruma, koji je održan u Sankt Peterburbu od 2.  do 5. juna.

Drozdenko je to najavio posle susreta sa predsednikom Кomiteta akcionara „Gasproma” Gerhardom Šrederom (Gerchard Schroder) i  Matijasom Varnigom, izvršnim direktorom švajcarske firme „Severni tok 2”, tokom Ruskog ,,Davosa“, kako još nazivaju ovaj ekonomski forum.

 

Zamenik ruskog premijera Aleksander Novak je izrazio nadu da će građevinski radovi na ’Severnom toku 2’ biti završeni do kraja ove godine”, objavio je britanski Rojters (Reuters) ukazujući da je Rusija na ,,100 kilometara od završetka Severnog toka 2.

Ostaje, međutim,  zagonetna sudbina rusko-ukrajinske rute za snabdevanje Evrope gasom iz Sibira.

Direktor Odeljenja za ekonomsku saradnju ruskog Ministarstva spoljnih poslova Dmitrij Bičevski je izjavio da  sporazum o izvozu sibirskog gasa rusko-ukrajinskom rutom važi još tri godine. Кada ovaj ugovor istekne,  ’Gasprom’ će voditi pregovore s partnerima iz Ukrajine, poručio je Bičevski.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR