Glas Javnosti

Da li svet konačno dobija bezbednu i efikasnu kontraceptivnu metodu za muškarce? Naučnici veruju da da

Svet
Autor: Glas javnosti

Jedinjenje se zove CDD-2807, a razvili su ga američki istraživači predvođeni sa koledža Bejlor

I dok svi vrlo dobro znamo za brojne oblike ženske kontracepcije, muška i dalje nedostaje. 

Naučnici su, mešutim, sve bliži pronalasku upravo muške kontracepcije zasnovane na saznanju da su i muškarci i miševi, kojima u testisima nedostaje kinaza, zvana STK33, neplodni.

Naučnici su sada odlučili da otkriju strukturu i identifikuju hemijske inhibitore STK33, kako bi dobili njene kristalne strukture. Jedinjenje koje su dobili uspešno je smanjilo plodnost in vivo kod mužjaka miševa bez ikakvih uočljivih nus pojava. Efekti ovog tretmana su bili reverzibilni, a miševi su povratili svoju plodnost ubrzo nakon što je tretman prekinut. Tako se može reći da smo na pragu bezbedne i efikasne kontraceptivne metode za muškarce.


Ipak, godine će proći dok na red ne dođu klinička ispitivanja na ljudima. Dosadašnji eksperimenti na glodarima pokazali su da prava doza supstance data u pravo vreme, može da uđe u krvotok, pređe u testise i tako smanji aktivnost sperme.

Nakon dejstva leka, vraća se plodnost

Jedinjenje se zove CDD-2807, a razvili su ga američki istraživači predvođeni sa koledža Bejlor koji će nastaviti da dalje proučavaju ovaj vid kontracepcije. I druga jedinjenja u ranijim istraživanjima pokazala su se kao moguće rešenje za mušku kontracepciju.

Kada je tim istraživača ubrizgavao u desetak miševa sa CDD-2807 dnevno tokom 21 dana, mužjaci miševa kojima je data jedna od doza nisu uspevali oplode ženke. To je bilo uprkos činjenici da su mužjaci i ženke još uvek živeli u zajedničkom prostoru i parili se. Nakon što su lekovi prestali da deluju – posle 53. dana, mužjaci su ponovo počeli da daju potomstvo.

Prilikom ispitivanja testisa kod miševa, istraživači su otkrili da su oni kojima je ubrizgano ovo jedinjenje imali manji broj spermatozoida, nižu pokretljivost spermatozoida i manje hiperaktiviranih spermatozoida u poređenju sa miševima u kontrolnoj grupi.

-Važno je da je kontraceptivni efekat bio reverzibilan. Posle perioda bez jedinjenja CDD-2807, miševi su povratili pokretljivost i broj spermatozoida, i ponovo su bili plodni, objašnjavaju naučnici koji su učestvovali u ovom istraživanju.

Minimalni bezbednosni rizici

Objašnjavaju da CDD-2807 ima sposobnost da inhibira protein koji se zove serin/treonin kinaza 33 (STK33), koji je prisutan u testisima sisara. Kada, i kod miševa i kod ljudi, izostaje STK33 protein, studije su pokazale da se onda javljaju defekti sperme koji dovode do neplodnosti, iako se čini da nema drugih pratećih zdravstvenih problema.

-STK33 se stoga smatra važnom metom za kontracepciju, uz minimalne bezbednosne rizike, objašnjava reproduktivni biolog Martin Matzuk, koji vodi laboratoriju u Bejloru.

Inače, prva pilula za žene, koja je namenjena kontroli rađanja, predstavljena je pre skoro 60 godina, a danas su ženama na raspolaganju brojni novi vidovi kontracepcije – od tableta do implantata. Nasuprot tome, poslednji novi kontraceptiv za muškarce koji se pojavio na tržištu osamdesetih godina prošlog veka, je zapravo minimalno invanzivna vazektomija.

Studija je objavljena u časopisu Science.

Glas javnosti /D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR