Glas Javnosti

Da li je ovako Ukrajina pobedila na Eurosongu: Oduzimaju se glasovi nekim državama, među njima i CRNA GORA!

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropska radiodifuzna unija (EBU) koja je odgovorna za izračunavanje rezultata na takmičenju, morala je ukloniti glasove žirija šest zemalja nakon što je primetila "nepravilne obrasce glasanja".

Na takmičenju za pesmu Evrovizije 2022. favorizirana Ukrajina pobedila je s neverovatnim rezultatom od ukupno 631 boda. Međutim, glasanje nije bilo tako jednostavno kao što se čini.

Evropska radiodifuzna unija morala je da ukloni glasove šest zemalja nakon što je primetila "nepravilne obrasce glasanja". Umesto toga, oni su zamenjeni zbirnim rezultatom zasnovanim na zemljama sa sličnim obrascima glasanja i u drugom polufinalu i u velikom finalu.

Glasovi iz Azerbejdžana, Gruzije, Crne Gore, Poljske, Rumunije i San Marina zamenjeni su novim zbirnim rezultatom.

EBU je izdao saopšteenje koje se odnosi na glasanje, u kojem se kaže: "U analizi glasanja žirija panevropskog glasačkog partnera Evropske radiodifuzne unije (EBU) nakon druge generalne probe drugog polufinala Eurosonga 2022. određeni neregularni obrasci glasanja identifikovani su u rezultatima šest zemalja."

- Da bi se uskladio sa Uputstvima za glasanje takmičenja, EBU je radio sa svojim partnerom za glasanje kako bi izračunao zamenski zbirni rezultat za svaku zemlju u pitanju i za drugo polufinale i za veliko finale (izračunato na osnovu rezultata drugih zemalja sa sličnim evidencija glasanja) -  pojasnili su.
Dodali su da EBU "krajnje ozbiljno shvata sve sumnjive pokušaje manipulisanja glasanjem na Eurosongu i ima pravo da ukloni takve glasove u skladu sa zvaničnim uputstvima za glasanje, bez obzira na to da li će takvi glasovi verovatno uticati na rezultate i/ili ishod glasanja.

Ovo nije prvi put da EBU ove godine mora da unese izmene u takmičenje - ranije tokom godine isključili su Rusiju iz takmičenja .

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR