Glas Javnosti

Cena nafte raste zbog straha od eskalacije sukoba Hamasa i Izraela

Svet
Autor: Glas javnosti

Cene nafte na svetskom tržištu danas su u porastu nakon što je Saudijska Arabija povećala cene ovog energenta dok su sve manje šanse za dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze zbog čega su obnovljeni strahovi da bi moglo doći do proširenja sukoba između Izraela i palestinske militantne organizacije Hamas.

U Londonu je cena sirove nafte "brent" iz Severnog mora veća za 43 centa ili 0,5 odsto i sada je 83,39 dolara po barelu.

U Njujorku je cena svetle sirove nafte porasla za 51 cent ili 0,7 odsto i iznosi 78,62 dolara po barelu.


Tokom protekle sedmice obe vrste nafte zabeležile su najveći pad u protekla tri meseca, navodi Rojters.

Saudijska Arabija objavila je da u junu povećava svoje cene nafte za Aziju, severozapad Evrope i Sredozemno more što ukazuje na mogućnost pojačane potražnje tokom leta.

Mogućnosti za dogovor o prekidu vatre umanjene su nakon što je Hamas obnovio svoje zahteve za okončanje rata i oslobađanje talaca dok sve ukazuje na to da će Izrael pokrenuti napad na grad Rafu na jugu Pojasa Gaze.


Nešto ranije je izraelska vojska zatražila od palestinskih civila da evakuišu Rafu zbog "ograničene operacije".

- Vest o tome da Izrael želi da nastavi i proširi svoju operaciju na Rafu izaziva rizik o propasti mogućeg sporazuma o prekidu vatre i ponovo podstiče geopolitičke tenzije na Bliskom istoku - naveo je analitičar tržišta iz kompanije "Aj Dži" Toni Sikamor.

Glas javnosti/V02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR