Glas Javnosti
posta

Čak i Danska pati od inflacije koja je nikad viša u poslednjih 40 godina

Svet
Autor: Glas javnosti

Stopa inflacije u Danskoj porasla je na dvocifrenu vrednost prvi put u protekle četiri decenije, zbog rasta cena troškova života i energije što ukazuje na to da bi ova nordijska država mogla da uđe u recesiju.

Indeks potrošačkih cena porastao je u septembru za 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu. U avgustu je taj indeks bio 8,9 odsto, piše američki poslovni portal „Blumberg“.

„Povećani troškovi života sada ostavljaju mnogo teže posledice i prete da će nadalje smanjiti potrošačku moć. Potrošači sada štede novac i to će naneti nove posledice u velikim delovima privrede“, rekao je analitičar iz „Sidbanke“ Matijas Dolerup Spregel.Danska Centralna banka saopštila je prošlog meseca da inflacija u porastu predstavlja najveću pretnju po privredu kojoj je predviđen pad i naredne godine.

Stručnjaci su upozorili da bi Kopenhagen trebao uvesti dodatne mere štednje kako bi se izbegle posledice po potrošačku moć stanovništva.

U Danskoj se 1. novembra održavaju izbori i kandidati vlasti i opozicije obećavaju da će učiniti šta je moguće da se smanje troškovi života.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR