Glas Javnosti

TURSKA U GADNOJ INFLACIJI: Pogađa sva domaćinstva i konstantno raste

Svet
Autor: Glas javnosti

Godišnja inflacija u Turskoj dostigla je novi 24-godišnji maksimum u septembru od 83,45 odsto, prema današnjim zvaničnim podacima, pri čemu rast cena osnovnih proizvoda nastavlja da pogađa domaćinstva koja su već pritisnuta visokim troškovima energije, hrane i stanovanja

Turski institiut za statistiku saopštio je da su potrošačke cene u septembru porasle za 3,08 odsto u odnosu na prethodni mesec, prenosi agencija AP.

Najveći rast cena na godišnjem nivou zabeležen je u sektoru saobraćaja, 117,66 posto, a slede cene hrane i bezalkoholnih pića koje su porasle za 93 procenta, prema podacima statistike.

Ekonomski eksperti tvrde da je inflacija mnogo viša od zvanične statistike, a jedna nezavisna grupa za istraživanje potrošačkih cena je ocenila danas da godišnja stopa inflacije iznosi 186,27 procenata. Turska centralna banka je prošlog meseca ponovo smanjila referentnu kamatnu stopu, spustivši je na 12 odsto uprkos rastu cena, padu lire i disbalansu tekućeg računa. Lira je izgubila više od 50 posto vrednosti u odnosu na američki dolar otkako je centralna banka počela da snižava ključnu kamatu krajem prošle godine, dodaje AP. 

Ekonomisti kažu da je rastuća inflacija u Turskoj podstaknuta neortodoksnim stavom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da visoki troškovi zaduživanja dovode do rasta cena, što je u suprotnosti sa etabliranom ekonomskom teorijom. Rastu inflacije doprinosi i ruska invazija na Ukrajinu i pad lire.

Vlada navodi da se nada da će smanjenje kamate podstaći proizvodnju i izvoz i omogućiti da se postigne suficit na tekućem računu. Predsednik Erdogan je izjavio da očekuje pad inflacije u novoj godini. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR