Glas Javnosti

BRUTALAN I SAMOUVEREN: Putin izgubio poverenje u FSB, na scenu stupa vojni ovaveštajac GRU koji je spreman i da ubije (VIDEO+FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Rusije Vladimir Putin dao je ruskoj vojno-obaveštajnoj agenciji GRU značajnu ulogu u ratu u Ukrajini, rekli su ruski bezbednosni analitičari. Zamenik šefa GRU (Generalštab oružanih snaga Rusije) Vladimir Aleksejev (61) postavljen je na novu funkciju za obaveštajne operacije u Ukrajini, kažu stručnjaci za bezbednosti Andrej Soldatov i Irina Borogan.

Aleksejev je navodno bio odgovoran za koordiaciju vojnih kampanja u Siriji i regionu Donbasa u istočnoj Ukrajini nakon što je imenovan na trenutnu funkciju 2011. godine.

"Aleksejev je čvrst i samouveren general", rekli su Borogan i Soldatov u izveštaju objavljenom u ponedeljak, uz napomenu da je ranije služio u ruskim specijalni snagama. Specijalne snage "su čvrsti i lojalni oficiri koji nisu stidljivi u svojim metodama, ali nikako ne rafinirani špijuni", rekli su Borogan i Soldatov.


"Kolege zvaničnici ga smatraju brutalnim i samouverenim do bezobzirnosti. Uvek je spreman da ubije", kaže Soldatov.

Ime general-potpukovnika Aleksejeva pojavilo se u prošlonedeljnom izveštaju o visokim oficirima zaduženim za ruski rat u Ukrajini. Imenovanje je usledilo nakon čistke oko 150 službenika rivalske agencije FSB prošlog meseca i hapšenja šefa njene Pete službe, jednice koja je bila odgovorna za pružanje obaveštajnih podataka o političkoj situaciji u Ukrajini i njegove podrške Kremlju tamo.



Ko je Aleksejev?

General- potpukovnik Aleksejev koji je rođen u Ukrajini, bivši je operativac specijalnih snaga Spetsnaza i poznat je po brutalnosti tokom ruskih akcija u Siriji i Donbasu, kažu viši stručnjaci Centra za analizu evropske politike Irina Borogan i Andrej Soldatov.

Aleksejeva su sankcionisale SAD zbog sajber operacija usmerenih na izbore 2016. godine i Evropska unija zbog organizovanja trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije 2018. godine u Britaniji.


Trojica operativaca GRU-a pod pseudonimima Sergej Fedotov, Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, optuženi su za pokušaj ubistva kada su razmazali nervni agens novičok na ulaznim vratima Skripaljevih. Sergej i njegova ćerka Julija su preživeli, ali su se ozbiljno razboleli nakon napada.


Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog ministarstva odbrane navodi Aleksejeva kao "međunarodnog kriminalca rođenog u Ukrajini koji je umešan u masakr sirijske dece i žena koji nastavlja da verno služi Putinovom režimu i direktno je umešan u uništavanje svoje domovine".

Putin je Aleksejeva odlikovao titulom "Heroja Ruske Federacije" 2017. godine za "hrabrost i herojstvo ispoljene tokom vojnih dužnosti".

"Putin izgubio poverenje u FSB"

Borogan i Soldatov su izvestili da imenovanje Aleksejeva signalizira Putinovo nepoverenje u FSB u ukrajinskoj krizi. Putin nije bio zadovoljan kvalitetom informacija na kojima se zasniva njegova invazija u Ukrajini. Putin se razbesneo zbog loših obaveštajnih podataka FSB-a - toliko da je naredio hapšenje generala te organizacije Sergeja Besede.


Beseda je proveo nekoliko nedelja u zloglasnom zatvoru Lefortovo, gde je Staljinova policija ispitivala i mučila zatvorenike. On je sada vraćen u FSB ali mnogi kažu da je to samo Putinov trik da sačuva obraz, pošto ruski lider ne želi da prizna da operacija u Ukrajini ne ide po planu.

Imenovanje Aleksejeve za šefa obaveštajnih operacija u Ukrajini poslednja je u nizu kadrovskih promena. Njegovo unapređenje dolazi skoro mesec dana nakon što je "Sirijski kasapin" - kapetan general Aleksandar Dvornikov - pozvan da vodi posrnule ratne operacije Rusije na istoku Ukrajine.

Izveštaj Borogana i Soldatova došao je pošto je Pentagon ocenio da ruske snage "zaostaju dve nedelje ili čak i više" za takozvanim rasporedom ukrajinske kampanje. Putin "nije postigao nijedan uspeh za koji verujemo da je želeo da postigne, svakako ne na vremenskoj liniji", rekao je novinarima u utorak neimenovani visoki zvaničnik američke odbrane, piše Nova.rs.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR