Glas Javnosti

BROJ RADNIH SATI U EVROPI: Koje mesto zauzima Srbija?

Svet
Autor: Glas javnosti

Najveći setski test četvorodnevne radne nedelje počeo je u Britaniji. Više od 3.300 radnika u 70 kompanija u Ujedinjenom Kraljevstvu, u rasponu od malih lokalnih preduzeća do velikih finansijskih firmi, krenulo je s četvorodnevnom radnom nedeljom bez umanjenja plate u okviru najvećeg svetskog testiranja novog modela rada.

U Austriji na primer, se žale da su "vicešampioni" u broju radnih sati na nedeljnom niovu.
Naime, Austrija je zemlja sa mnogo radnih sati sa 42,1 satom nedeljno, pokazuje studija koju je objavio Savez sindikata (OeGB), koji traži smanjenje kao u drugim državama Evrope.

Na kraju liste se nalazi Danska sa 38,4 sata nedeljno.
Ingrid Rajšl iz OeGB predlaže da se uvede radna nedelja od četiri dana.
Prema njenim rečima, zaposleni u Austriji su izloženi pritisku, stresu, brzo sagorevaju i dobijaju psihička oboljenja.
Ukazala je da jedna studija sa Islanda pokazuje da smanjenje na radnu nedelju od četiri dana povećava produktivnost, smanjuje bolovanja, i ne donosi rastu prekovremenih sati.
Rajšl ističe da Danska, gde se najmanje radi, predstavlja 10. najbogatiju privredu sveta.
Na Malti se radi 42 sata, Sloveniji 41,3, Belgiji 40, Bugarskoj 40,7. Finskoj 39,9 i na kraju lestvice je Danska sa 38,4 sata.

Kako pokazuju poslednji dostupni podaci, osim u Srbiji (43,5) više od 40 sati nedeljno radilo se tokom leta 2021. i u Bugarskoj i Rumuniji, Grčkoj i Poljskoj, dok su na radnim mestima najmanje vremena proveli Holanđani – 31,2 sata, u Danskoj, Norveškoj i Nemačkoj nešto malo više od 34 sati u sedmici, prenosi portal Biznis Telegraf.
Za zemlje u okruženju Eurostat koji je objavio ovu analizu nije imao podatke, ali prema poslednjim s kraja 2020. u Crnoj Gori radna nedelja je u proseku trajala 44 časa, a u Severnoj Makedoniji 40,7 sati.

Austrija je po radnim satima "vicešampion" u EU, iza Grčke koja ima 43,8 sati nedeljno.
Testiranja četvorodnevne radne nedelje, uz podršku vlada, trebalo bi da - kasnije ove godine - počnu i u Španiji i Škotskoj. Dodaje da se četvorodnevna radna nedelja generalno smatra politikom trostrukih benefita – pomaže zaposlenima, kompanijama i klimi.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR