Glas Javnosti

BROJ MRTVIH U INDONEZIJI PORASTAO: Vulkanska erupcija odnela 22 života, za jednom se još traga

Svet
Autor: Glas javnosti

Sa prvobitnih 11 smrtnih slučajeva, broj mrtvih porastao je u utorak na 22 u erupciji vulkana na ostrvu Sumatra u Indoneziji.

Spasioci su pronašli još devet beživotnih tela planinara koji su stradali nedaleko od kratera, saopštio je šef Službe za potragu i spasavanje Zapadne Sumatre.

Spasioci još uvek se tragaju za još jednim planinarom.


Oko 75 planinara našlo se u podnožju vulkana Marapi u provinciji Zapadna Sumatra kada je u nedelju izbila erupcija, izvestio je Kjodo njuz sa sedištem u Tokiju.



Više od 50 planinara je uspelo da se bezbedno evakuiše ili su ih spasile ekipe hitne pomoći. Tokom poslednja dva dana dogodilo se 46 erupcija, saopštile su vlasti.


Erupcija je počela u 14.54. po lokalnom vremenu u nedelju, šaljući vrući pepeo i vulkanske ostatke 3 kilometra (1,8 milja) u nebo. Planina Merapi visoka je 2.891 metar (9.485 stopa) i nalazi se na ostrvu Sumatra, gde su vlasti dugo zabranjivale stanovnicima i turistima da pešače u krugu od tri kilometra od njenog kratera.



Spasilačka misija koja je usledila bila je danima otežana daljom vulkanskom aktivnošću i lošim vremeneskim uslovima, ali su skoro svi nestali planinari pronađeni, a jedan se još uvek vodi kao nestao.


Ahmad Rifandi, šef Marapijevog nadzornog mesta, rekao je u utorak da je primetio pet erupcija od ponoći do 8:00 (01:00 GMT).

Kasnije tokom dana kiša i vulkanski dim i dalje su blokirali pogled na Marapi, navodi novinar. Planina Marapi, što znači Ognjena gora, je najaktivniji vulkan na ostrvu Sumatra.


Indonezija doživljava česte seizmičke i vulkanske aktivnosti zbog svog položaja na pacifičkom „vatrenom prstenu“, gde se sudaraju tektonske ploče i ima skoro 130 aktivnih vulkana.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR