Glas Javnosti

STRAVIČNA ERUPCIJA VULKANA U INDONEZIJI: Najmanje 11 žrtava, dosta nestalih (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

U trenutku erupcije na području vulkana nalazilo se 75 planinara, 49 njih je evakuisano u ponedeljak, a mnogi se sada leče od opekotina.

Nakon erupcije vulkana Marapi na indonežanskom ostrvu Sumatra, spasioci su pronašli tela 11 žrtava, rekao je portparol spasilačkih službi, a potraga za 12 nestalih obustavljena je iz bezbednosnih razloga.


U trenutku erupcije u području vulkana nalazilo se 75 planinara, 49 njih je evakuisano u ponedeljak, a mnogi se sada leče od opekotina, rekao je portparol za traganje i spasavanje Džodi Harijavan.



Uz tela 11 planinara, spasioci su pronašli tri preživela, dodao je Harijavan, a potraga za 12 nestalih obustavljena je zbog naknadne manje erupcije. U očekivanju aktivacije vulkana, vlasti su podigle nivo uzbune i uspostavile zonu zabranjenog pristupa tri kilometra od kratera.



Marapi je eruptirao u nedelju, izbacivši pepeo na visinu od 3.000 metara. Nebo je prekriveno ogromnim oblakom vulkanskog pepela, koji je prekrio i automobile i puteve, pokazuje snimak.


Vulkan Marapi je među najaktivnijima na Sumatri, a najviše žrtava odneo je u aprilu 1979. godine, kada je u erupciji stradalo 60 ljudi. Takođe je eruptirao početkom ove godine.


Indonezija ima 127 aktivnih vulkana i nalazi se na pacifičkom "vatrenom prstenu", navodi vulkanološka agencija.

Glas javnosti/A02H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR