Glas Javnosti
posta

Britanski ministar o protestu podrške crncima: Klečanje je simbol podređenosti ja bih to uradio samo pred SUPRUGOM I KRALJICOM

Svet
Autor: Glas javnosti

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab smatra da klečanje pred nekim, koje često koriste javne ličnosti u znak podrške pokretu "Životi crnaca su važni", predstavlja simbol pokoravanja i podređenosti i da bi to radio samo pred ženom i kraljicom.

Nakon smrti tamnoputog Džordža Flojda, koji je preminuo pošto mu je policajac skoro devet minuta držao koleno na vratu u američkom gradu Mineapolisu, usledili su protesti na ulicama širom sveta. Brojni demonstranti na ulicama i trgovima kleče u znak protesta zbog rasizma.

Brojni poznati sportisti poput ragbista u SAD i fudbalera u Engleskoj kleknu u znak podrške pokretu "I životi crnaca su važni".

Na pitanje da li bi i on prihvatio ovaj stav, Rab je odgovorio da razume nezadovoljstvo koje podstiče pokret "I životi crnaca su važni".

- Moram da kažem da sve oko "savij koleno" možda i ima neku širu istoriju, ali sve ukazuje na to da je uzeto iz serije "Igra prestola". Više podseća na simbol dominacije i potčinjavanja nego na oslobođenje i emancipaciju. Shvatam da to ljudi različito osećaju jer je to pitanje ličnog izbora - istakao je Rab.

Rab je šaljivim tonom odgovorio i na drugo pitanje da li bi on tokom protesta kleknuo, te da je to učinio u životu par puta, pred kraljicom i pred svojom suprugom kada ju je zaprosio.

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR